Libraria Eu Sunt - libraria sufletului
intrare cont | creare cont | asistenţă
» EuSunt » 200 de alimente care ne vor binele miercuri, 18 octombrie 2017 
căutare avansată
  căutare   OK
 
domenii
arte divinatorii astrologie budism creştinism dicţionare filosofie hinduism islamism iudaism literatură maeştri spirituali mitologie ocultism orientări spirituale paranormal psihologie taoism terapii yoga
 
 
index alfabetic
noutăţi în curând autori edituri titluri
 
 
newsletter

abonare
 
 
informaţii utile
asistenţă cum comand despre livrare cum plătesc despre EuSunt anunţuri
 
 
link-uri
link-uri parteneri
 

200 de alimente care ne vor binele

date noi din cercetare
de Jean-Marie Delecroix
Recomanda unui prieten Recomanda unui prieten
200 de alimente care ne vor binele Imaginea mare preţ Eu Sunt: 64,00 lei

preţ listă: 69,00 lei

reducere:
5,00 lei (7,25%)
momentan indisponibilă *

Puteţi cere ca să fiţi anuntaţi atunci când această carte devine disponibilă.
Pentru aceasta trebuie ca să fiţi autentificaţi.
Apasaţi aici pentru a vă autentifica.
alte modalităţi de comandă:

1. prin e-mail la comenzi@eusunt.ro

2. prin messenger la libraria_eusunt

3. telefonic la:
orange 0754.025.588
vodafone 0722.298.137
romtelecom 021.665.69.86

Detalii despre cartea 200 de alimente care ne vor binele

Ştiţi că broccoli conţine de două ori mai multă vitamina C decât portocala? Că heringul conţine o mare cantitate de acizi graşi omega 3, atât de valoroşi? Că cimbrul este antiseptic şi lintea este foarte bogată în fier?
Pe o temă aflată în centrul preocupărilor actuale, această carte pune accentul pe calităţile unui număr de 200 de alimente de bază, printre care fiecare va regăsi, cu uşurinţă, produsele obişnuite.
Cele 200 de fişe ilustrate sunt clasificate pe familii mari de alimente: lactate, grăsimi, produse ale mării, carne, feculente, legume, fructe, condimente, băuturi.
Pentru fiecare aliment figurează, în amănunt:
informaţiile pe care cercetările actuale şi ştiinţa ni le pot furniza în legătură cu beneficiile pentru sănătate şi experienţele aflate în curs;
avantajele pentru sănătate, menite să ne ajute să descoperim ce foloase ne poate aduce consumul acestuia (greutate corporală, stare de bine, longevitate);
beneficiile nutriţionale: vitamine, minerale, proteine, valoare calorică;
informaţii şi sfaturi practice care să faciliteze alegerea, pregătirea şi conservarea corespunzătoare.
Produsele lactate ... 11
Untul ... 12
Cancoillotte ... 14
Comte şi emmental ... 16
Brânza de capră ... 18
Parmezanul ... 20
Iaurtul ... 22

Grăsimile ... 25
Uleiul de argan ... 26
Arahidele şi uleiul de arahide ... 28
Uleiul din sâmburi de coacăze ... 30
Uleiul de cânepă ... 32
Uleiul de rapiţă ... 34
Uleiul de in ... 36
Uleiul din ficat de morun ... 38
Uleiul de negrilică ... 40
Uleiul de măsline ... 42
Uleiul de soia ... 44
Uleiul de floarea-soareiui ... 46

Produsele mării ... 49
Agar-agar ... 50
Morunul ... 52
Creveţii ... 54
Crustaceele ... 56
Dulse ... 58
Heringul ... 60
Stridia ... 62
Kombu ... 64
Lăptuca de mare ... 66
Macroul ... 68
Nori ... 70
Sardina ... 72
Somonul ... 74
Tonul ... 76
Păstrăvul ... 78
Wakame ... 80

Carnea si ouăle ... 83
Mielul ... 84
Vita ... 86
Raţa ... 88
Curcanul ... 90
Melcii ... 92
Iepurele ... 94
Ouăle ... 96
Porcul ... 98
Găina ... 100
Viţelul ... 102

Feculentele ... 105
Ovăzul ... 106
Grâul ... 108
Bobul ... 110
Fasolea uscată ... 112
Lintea ... 114
Porumbul ... 116
Meiul ... 118
Pâinea integrală ... 120
Cartoful dulce ... 122
Grâul moale ... 124
Năutul ... 126
Mazărea uscată ... 128
Cartoful ... 130
Quinoa ... 132
Orezul ... 134
Hrişcă ... 136
Secara ... 138
Susanul ... 140
Soia verde (fasolea mungo) ... 142
Tofu (soia galbenă) ... 144

Legumele ... 147
Usturoiul ... 148
Anghinarea ... 150
Sparanghelul ... 152
Vânăta ... 154
Sfecla roşie ... 156
Sfecla elveţiană (mangold) ... 158
Broccoli ... 160
Morcovul ... 162
Ţelina de rădăcină şi ţelina de frunze ... 164
Ciupercile de Paris ... 166
Cicoarea de grădină ... 168
Varza verde ... 170
Castravetele ... 172
Castraveciorii cornişon ... 174
Dovleacul ... 176
Dovlecelul ... 178
Năsturelul ... 180
Şalota ... 182
Andiva ... 184
Spanacul ... 186
Feniculul ... 188
Fasolea verde ... 190
Lăptuca ... 192
Napul ... 194
Ceapa ... 196
Pătrunjelul ... 198
Mazărea ... 200
Ardeiul iute ... 202
Păpădia ... 204
Ciuperca pleurotus ... 206
Prazul ... 208
Ardeiul gras ... 210
Ridichea ... 212
Rucola ... 214
Ciuperca shiitake ... 216
Roşia ... 218
Topinamburul ... 220

Fructele ... 223
Caisa ... 224
Migdala ... 226
Ananasul ... 228
Avocado ... 230
Banana ... 232
Coacăza neagră ... 234
Cireaşa ... 236
Castana ... 238
Lămâia ... 240
Clementina ... 242
Merişorul ... 244
Curmala ... 246
Smochina ... 248
Căpşuna ... 250
Zmeura ... 252
Goji ... 254
Rodia ... 256
Coacăza roşie ... 258
Kiwi ... 260
Mango ... 262
Pepenele galben ... 264
Pruna mirabeile ... 266
Mura şi duda ... 268
Afina ... 270
Nectarina ... 272
Aluna ... 274
Nuca ... 276
Nuca de caju ... 278
Nuca de pecan ... 280
Nuca de Brazilia ... 282
Portocala ... 284
Grepfrutul ... 286
Papaya ... 288
Pepenele verde ... 290
Piersica ... 292
Fisticul ... 294
Para ... 296
Mărul ... 298
Pruna şi pruna uscată ... 300
Strugurele ... 302
Rubarba ... 304

Condimentele şi mirodeniile ... 307
Siropul de agave ... 308
Busuiocul ... 310
Trestia-de-zahăr ... 312
Scorţişoara ... 314
Ciocolata ... 316
Coriandrul ... 318
Chimionul ... 320
Turmericul ... 322
Siropul de arţar ... 324
Schinduful ... 326
Ghimbirul ... 328
Dafinul ... 330
Lucerna ... 332
Roiniţa ... 334
Menta ... 336
Oregano ... 338
Piperul negru ... 340
Rozmarinul ... 342
Lămâioara ... 344
Salvia ... 346
Sarea ... 348
Cimbrul ... 350
Oţetul ... 352

Băuturile ... 355
Cafeaua ... 356
Apa ... 358
Sucurile de fructe ... 360
Sucurile de legume ... 362
Laptele de vacă ... 364
Laptele vegetal ... 366
Ceaiul verde ... 368
Vinul ... 370
Mesteacănul ... 384
Limba-mielului ... 386
Muşeţelul ... 388
Armurariul ... 390
Chlorella şi spirulina ... 392
Opuntia ... 394
Garcinia ... 396
Gingko biloba ... 398
Ginsengul ... 400
Gheara-diavolului ... 402
Hameiul ... 404
Levănţica ... 406
Lithothamnium ... 408
Sunătoarea ... 410
Urzica ... 412
Passiflora ... 414
Trei-fraţi-pătaţi ... 416
Coada-calului ... 418
Creţuşca ... 420
Socul ... 422
Cambiul de tei ... 424
Valeriana ... 426
Verbina ... 428
Viţa roşie ... 430

Plantele medicinale ... 373
Aloea ... 374
Angelica ... 376
Păducelul ... 378
Brusturele ... 380
Boldo ... 382

Anexe ... 433
Glosar de termeni ... 434
Suplimente alimentare ... 440
Site-uri recomandate ... 441
Index ... 442

pag. 36-37

   ULEIUL DE IN

   Hipocrat şi Pliniu cel Bătrân recomandau deja cu insistenţă uleiul de in (şi inul sub toate formele), prezent de mult timp în alimentaţia noastră.
   Numele latinesc al inului este prezent în denumirea celebrilor acizi linoleic (omega 6) şi alfa-linolenic (omega 3), iar acest lucru sugerează cât de important este pentru organismul uman. Pe lângă grăsimile sănătoase, seminţele de in conţin din plin fibre şi lignan fitoprotector (fitoestrogen antioxidant). Sunt, de asemenea, bogate în minerale precum cuprul, fierul, calciul, fosforul şi magneziul, dar şi în iod şi în vitaminele E şi K. De remarcat sunt, totodată, efectele sale laxative şi emoliente pentru sistemul digestiv. Uleiul de in este unul dintre cei mai bogaţi în acizi omega 3, din care 50% acid alfa-linolenic; are un excepţional raport de 18/50 între omega 3 şi omega 6.

   AVANTAJE PENTRU SĂNĂTATE

   - Beneficiile uleiului de in -
   Este util în problemele pielii: acneea, eczemele, deshidratarea, psoriazisul, degeraturile, arsurile şi pruritul. Vindecă ulceraţiile mucoaselor, ajută sistemul imunitar şi contribuie la combaterea anumitor maladii autoimune ca scleroza în plăci. Uleiul de in contribuie, de asemenea, la reglarea sis ternului hormonal şi este util în depăşirea tulburărilor de la menopauză. Combate, totodată, diabetul, afecţiunile hepatice artrita reumatoidă, bolile cardiace, constipaţia, tumorile şi anumite cancere îndeosebi cele de tip hormonal (de sân şi de prostată). Are efect calmant în caz de stres, depresie şi insomnie.
   - În asociere - Uleiul de in, bogat îr omega 3 şi mai puţin în omega 6, şi cel d măsline, bogat în omega 9, formează c combinaţie excelentă.
   - Seminţe de in sau ulei de in? - Uleiul se oxidează foarte rapid, iar calitatea sa variază. Nu conţine nici fitoestrogeni şi nici fibre - spre deosebire de seminţe. Dai are conţinut mai mare de acid alfa-linolenic (omega 3): peste 50%.

   DATE NOI DIN cercetare

   Comisia E (Germania) şi ESCOP (Europa) - două organisme de evaluare a plantelor - recunosc utilitatea seminţelor de in în probleme de constipaţie, de sindrom al colonului iritabil, de inflamaţii intestinale, diverticulite şi gastrite. Cercetătorii sunt interesaţi mai cu seamă de uleiurile vegetale bogate în acid alfa-linolenic: de in, de soia şi de rapiţă. În urma unui studiu ou durata de 10 ani, care a avut ca subiecţi 4000 de cardiaci, s-a constatat o reducere semnificativă a riscului de infarct, legată de consumul acestor uleiuri.
   Iată cum putem rezuma opiniile - uneori contradictorii - ale experţilor: pentru a avea parte de raţiile optime, trebuie să consumăm ulei de măsline, de in şi carne de peşte din mările reci.

   BENEFICII NUTRIŢIONALE
   Cantitatea de acid alfa-linolenic (un acid tras esenţial din familia acizilor omega 3) dintr-o linguriţă de ulei de in este egală ai cea conţinută în patru linguriţe de seminţe de in măcinate.

   ÎN UTILIZARE
   Cum să alegem?
   Costul uleiului de in nu este pe placul tuturor. Trebuie să alegeţi ulei de foarte bună calitate, de primă presă, obţinut la rece, bio şi dată recentă. Este important, ie asemenea, să-i verificaţi provenienţa şi să nu-l consumaţi dacă are miros sau gust de rânced. Seminţele se găsesc la magazinele de produse naturiste.
   Cum să consumăm?
   Cleiul de in trebuie consumat totdeauna ferece, niciodată preparat termic. Poate fi adăugat în salate şi peste legume. Puteţi opta pentru capsulele gelatinoase cu ulei de in. Seminţele pot fi măcinate în râşniţa de cafea chiar înainte de a le consuma; nu le transformaţi însă într-o pastă, pentru că îşi pierd o parte din calităţi. Le puteţi adăuga, de asemenea, crude în alimente sărate sau dulci: cereale, iaurturi, legume crude sau gătite, salate de fructe.
   Cum să păstrăm?
   Odată sticla deschisă, uleiul de in se păstrează cel mult 15 zile, la frigider. Pentru o mai bună conservare, îi puteţi adăuga o picătură de ulei esenţial (de lămâie sau altul). Seminţele se păstrează la rece şi în vid timp de mai multe luni (coaja le protejează de oxidare).

pag. 36-37

   ULEIUL DE IN

   Hipocrat şi Pliniu cel Bătrân recomandau deja cu insistenţă uleiul de in (şi inul sub toate formele), prezent de mult timp în alimentaţia noastră.
   Numele latinesc al inului este prezent în denumirea celebrilor acizi linoleic (omega 6) şi alfa-linolenic (omega 3), iar acest lucru sugerează cât de important este pentru organismul uman. Pe lângă grăsimile sănătoase, seminţele de in conţin din plin fibre şi lignan fitoprotector (fitoestrogen antioxidant). Sunt, de asemenea, bogate în minerale precum cuprul, fierul, calciul, fosforul şi magneziul, dar şi în iod şi în vitaminele E şi K. De remarcat sunt, totodată, efectele sale laxative şi emoliente pentru sistemul digestiv. Uleiul de in este unul dintre cei mai bogaţi în acizi omega 3, din care 50% acid alfa-linolenic; are un excepţional raport de 18/50 între omega 3 şi omega 6.

   AVANTAJE PENTRU SĂNĂTATE

   - Beneficiile uleiului de in -
   Este util în problemele pielii: acneea, eczemele, deshidratarea, psoriazisul, degeraturile, arsurile şi pruritul. Vindecă ulceraţiile mucoaselor, ajută sistemul imunitar şi contribuie la combaterea anumitor maladii autoimune ca scleroza în plăci. Uleiul de in contribuie, de asemenea, la reglarea sis ternului hormonal şi este util în depăşirea tulburărilor de la menopauză. Combate, totodată, diabetul, afecţiunile hepatice artrita reumatoidă, bolile cardiace, constipaţia, tumorile şi anumite cancere îndeosebi cele de tip hormonal (de sân şi de prostată). Are efect calmant în caz de stres, depresie şi insomnie.
   - În asociere - Uleiul de in, bogat îr omega 3 şi mai puţin în omega 6, şi cel d măsline, bogat în omega 9, formează c combinaţie excelentă.
   - Seminţe de in sau ulei de in? - Uleiul se oxidează foarte rapid, iar calitatea sa variază. Nu conţine nici fitoestrogeni şi nici fibre - spre deosebire de seminţe. Dai are conţinut mai mare de acid alfa-linolenic (omega 3): peste 50%.

   DATE NOI DIN cercetare

   Comisia E (Germania) şi ESCOP (Europa) - două organisme de evaluare a plantelor - recunosc utilitatea seminţelor de in în probleme de constipaţie, de sindrom al colonului iritabil, de inflamaţii intestinale, diverticulite şi gastrite. Cercetătorii sunt interesaţi mai cu seamă de uleiurile vegetale bogate în acid alfa-linolenic: de in, de soia şi de rapiţă. În urma unui studiu ou durata de 10 ani, care a avut ca subiecţi 4000 de cardiaci, s-a constatat o reducere semnificativă a riscului de infarct, legată de consumul acestor uleiuri.
   Iată cum putem rezuma opiniile - uneori contradictorii - ale experţilor: pentru a avea parte de raţiile optime, trebuie să consumăm ulei de măsline, de in şi carne de peşte din mările reci.

   BENEFICII NUTRIŢIONALE
   Cantitatea de acid alfa-linolenic (un acid tras esenţial din familia acizilor omega 3) dintr-o linguriţă de ulei de in este egală ai cea conţinută în patru linguriţe de seminţe de in măcinate.

   ÎN UTILIZARE
   Cum să alegem?
   Costul uleiului de in nu este pe placul tuturor. Trebuie să alegeţi ulei de foarte bună calitate, de primă presă, obţinut la rece, bio şi dată recentă. Este important, ie asemenea, să-i verificaţi provenienţa şi să nu-l consumaţi dacă are miros sau gust de rânced. Seminţele se găsesc la magazinele de produse naturiste.
   Cum să consumăm?
   Cleiul de in trebuie consumat totdeauna ferece, niciodată preparat termic. Poate fi adăugat în salate şi peste legume. Puteţi opta pentru capsulele gelatinoase cu ulei de in. Seminţele pot fi măcinate în râşniţa de cafea chiar înainte de a le consuma; nu le transformaţi însă într-o pastă, pentru că îşi pierd o parte din calităţi. Le puteţi adăuga, de asemenea, crude în alimente sărate sau dulci: cereale, iaurturi, legume crude sau gătite, salate de fructe.
   Cum să păstrăm?
   Odată sticla deschisă, uleiul de in se păstrează cel mult 15 zile, la frigider. Pentru o mai bună conservare, îi puteţi adăuga o picătură de ulei esenţial (de lămâie sau altul). Seminţele se păstrează la rece şi în vid timp de mai multe luni (coaja le protejează de oxidare).

pag. 150-151

   ANGHINAREA

   Această legumă cu floarea comestibilă face parte din familia scaietelui.
   Anghinarea este utilă îndeosebi pentru ficat. Nu bracteele, a căror bază se mănâncă cu sos vinegretă, au cea mai puternică acţiune de drenaj hepatic, ci frunzele, utilizate în preparatele farmaceutice Proprietăţile lor medicinale sunt benefice pentru circulaţia sangvină, pentru ficat şi rinichi.

   AVANTAJE PENTRU SĂNĂTATE

   - Anghinarea este indicată în primul rând pentru ficat - activează secreţia biliară, "goleşte" vezica biliară, curăţă ficatul, dar şi rinichii. Are, de asemenea, proprietăţi diuretice. Prin urmare, este utilă în caz de insuficienţă hepatică, în constipaţie, acumulări de reziduuri în sistemul hepato-renal, uree mărită, gută, reumatism şi în obezitate. Dacă excesul de alcool, de carne sau de medicamente v-a suprasolicitat ficatul, anghinarea poate stimula regenerarea celulelor hepatice, în plus, conferă energie şi constituie o bună sursă de fibre alimentare.
   - Hipocolesterolemiant - Extractul din frunze de anghinare este benefic în caz de colesterol mărit, efectul fiind exercitat în principal de doi dintre compuşii săi: cinarina, care diminuează nivelul colesterolului din sânge, şi luteolina, care combate formarea colesterolului nociv.
   - Antioxidant - Anghinarea conţine o varietate de antioxidanţi: compuşi fenolici - acid clorogenic, narirutină, delfinidină. Cinarina scade nivelul trigliceridelor şi protejează ficatul de hepatită.
   - Probiotic - Datorită inulinei, un glucid complex nedigerabil, cu efecte laxative, care joacă rol de prebiotic, anghinarea favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice în intestinul gros, reducând riscul de cancer intestinal şi constipaţia.

   DATE NOI DIN cercetare
   Silimarina, un antioxidant din anghinare, ar putea contribui la prevenirea şi la tratarea anumitor tipuri de cancer, îndeosebi a celui de piele. Studiile au sugerat că inulina intervine în reducerea riscului de cancer la colon la om. Alte studii, efectuate de această dată pe animale, au demonstrat existenţa unui efect protector împotriva cancerului de sân şi de intestin. Totodată, inulina ar regla nivelul lipidelor din sânge (grăsimi) şi ar contribui la controlul glicemiei, dar aceste efecte nu au fost încă dovedite.

   BENEFICII NUTRIŢIONALE

   Anghinarea induce rapid senzaţia de saţietate. O anghinare de dimensiuni medii conţine 5 g de fibre, adică 15% din necesarul zilnic. Este, de asemenea, bogată în cupru, vitamine (B9, K, Bl, B2, B3, B5, B6) şi numeroase minerale (fier, magneziu, mangan, calciu, fosfor, potasiu şi zinc).

   ÎN UTILIZARE

   Cum să alegem?
   Trebuie să fie fermă şi "strânsă". Pe lângă anghinarea mare, cum este cea din Bretagne, există şi soiuri mici, ca anghinarea nouă şi cea mov.

   Cum să consumăm?
   Anghinarea poate fi gătită simplu, la abur sau în apă fiartă. După aceea trebuie mâncată rapid, întrucât altfel riscă să dezvolte mucegaiuri toxice. Poate fi, de asemenea, consumată crudă şi e chiar mai indicat aşa. Crudă sau gătită, poate fi savurată rece ori călduţă, cu sos vinegretă sau doar cu ulei de măsline.
   Inima şi baza pot fi mâncate calde, în tocăniţă, gratinate sau cu sos.
   A doua zi după un exces alimentar, după administrarea a 15 ml de extract fluid de anghinare secreţia de bilă este intensificată şi "criza de ficat" se ameliorează rapid.
   Cum să păstrăm?
   Se poate păstra câteva zile la frigider.

pag. 238-239

   CASTANA

   Castanele amintesc de bucuria zilelor copilăriei, cu parfumul lor deosebit atunci când sunt coapte.
   Există mai multe varietăţi de castane comestibile, care nu trebuie confundate cu cele sălbatice.
   Castana conţine tot atâta vitamina C cât lămâia! Foarte nutritivă şi calorică, făina de castane conţine 75% glucide. Castanele furnizează vitamine (B, C, E), minerale (mangan, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier, cupru) şi fibre. Se numără printre fructele cele mai bogate în potasiu. Cât priveşte magneziul, castanele coapte conţin mai mult decât cele crude. Manganul previne acţiunea vătămătoare a radicalilor liberi şi se găseşte în numeroase enzime - proteine care joacă un rol esenţial în reacţiile biochimice care au loc în organismul uman.

   AVANTAJE PENTRU SĂNĂTATE

   - Foarte nutritivă - Castana are o valoare calorică mare: aproape 200 kcal la 100 g de castane.
   - Bune pentru inimă şi tensiune - Potasiul contribuie la scăderea tensiunii arteriale şi la sănătatea inimii, al cărei ritm îl reglează. Acest conţinut considerabil de potasiu ajută la diminuarea efectelor negative ale excesului de sodiu (hipertensiune, retenţie de apă) cauzat de cantităţile mari de sare din alimentaţia noastră.
   - Glucide - Glucidele din castană sunt în general reprezentate de amidon. Din castane se obţine o făină lipsită de gluten, care poate înlocui făinurile care au această substanţă (făină de grâu, de orz, ovăz şi de secară). Persoanele afectate de boala celiacă (intoleranţă la gluten) sau cele îngrijorate pentru sănătatea intestinelor pot mânca pâine şi produse de patiserie preparate cu făină de castane.
   - În general - Acest fruct regenerator este recomandat în convalescenţe.

   DATE NOI DIN cercetare
   În proporţie de peste 57%, amidonul din castanele crude se prezintă sub o formă rezistentă la digestie, care ajunge ca atare în intestinul gros. Procentajul de amidon rezistent scade la circa 17% odată cu prăjirea castanelor.

   BENEFICII NUTRIŢIONALE

   Castana are o compoziţie asemănătoare cu cea a grâului. Este săracă în grăsimi - lucru rar întâlnit la fructele în coajă. Este foarte săţioasă şi conţine o cantitate mare de fibre.

   ÎN UTILIZARE

   Cum să alegem?
   Trebuie să fie tari şi lucioase.
   
   Cum să consumăm?
   Castanele trebuie să fi ajuns la stadiul de maturitate şi să fie bine coapte. Pot fi cumpărate gata prăjite sau le puteţi pregăti dumneavoastră acasă, la cuptor, după ce le-aţi crăpat în două. Cele coapte pot fi mâncate cu lapte cald, ori sub formă de cremă sau piure, alături de carnea de curcan. Pe sub coaja groasă, castana este învelită într-o pieliţă subţire, care trebuie îndepărtată fiindcă e amară. Castanele pot fi fierte în apă timp de 3 sau 4 minute.

   Cum să păstrăm?
   Se păstrează de preferinţă la frigider timp de 10 zile sau la temperatura camerei cel mult o săptămână.
   După această perioadă, încep să se usuce şi să se întărească. Pentru a conserva castane proaspete timp de mai multe săptămâni, ba chiar câteva luni, acoperiţi-le cu apă 24 de ore, lăsaţi-le la uscat ferite de lumina soarelui şi apoi depozitaţi-le pe nisip.

pag. 416-417

   TREI-FRAŢI-PĂTAŢI
      
   Această plantă numită şi panse-luţă-de-câmp, cu flori depurative, este un excelent remediu în bolile de piele.
Este o plantă ornamentală, care poate fi cultivată în grădini şi în ghivece.

   AVANTAJE PENTRU SĂNĂTATE

   - Purificatoare - Principalul domeniu de aplicabilitate medicală a plantei este pielea, pe care o purifică şi o regenerează. Este recomandată în caz de pecingine, eczeme, herpes, acnee, urticarie etc. Conţine vitamina E, un antioxidant preţios, şi contribuie deci la combaterea îmbătrânirii celulare.
   - Depurativă - Trei-fraţi-pătaţi are proprietăţi depurative şi descongestionante, mai ales asupra ficatului şi rinichilor, astfel că are utilizări în sfera reno-urinară. Diuretică şi laxativă, combate constipaţia. Atenţie însă: la fel ca în cazul violetei (Viola odorata), rădăcinile sale au efect vomitiv.
   - Alte beneficii - Este deopotrivă tonifiantă şi expectorantă, fiind deci recomandată în caz de bronşită. Este indicata de obicei în tratamentul reumatismului

   BENEFICII NUTRIŢIONALE

   Trei-fraţi-pătaţi conţine în principal acizi fenolici, printre care acid salicilic, violutozid, mucilagii, glucoză, galactoză, arabinoză, ramnoză, flavonoide, printre care hiperozidă şi heterozide (vitexină, izotexină) şi saponozide.

   DATE NOI DIN cercetare

   În conformitate cu medicina chineză tradiţională, capacitatea de a absorbi o mare cantitate de apă conferă acestei plante un efect pozitiv asupra tranzitului intestinal. În plus, expectorantă fiind, acţionează benefic asupra meridianului plămânilor, care guvernează funcţionarea colonului.

   ÎN UTILIZARE

   Cum să alegem?
   În sezon, puteţi culege planta, lăsând-o apoi la uscat. O puteţi procura sub formă de flori uscate (de preferinţă bio) de la magazinele de produse naturiste. Sunt disponibile, de asemenea, extracte apoase de trei-fraţi-pătaţi sau capsule gelatinoase cu pulbere de plantă, de provenienţă bio.

   Cum să consumăm?
   - Infuzie - Puneţi 60 g de flori la un litru de apă fiartă şi lăsaţi să infuzeze timp de 10 minute. Beţi trei ceşti pe zi, între mese. Puteţi folosi, de asemenea, planta întreagă pentru a prepara un decoct, dozând o lingură la o ceaşcă de apă. Rădăcina are efect purgativ, florile sunt mai degrabă diuretice, iar frunzele antiinflamatorii.
   - Bună de mâncat - Viola cornuta este o panseluţă cu gust de migdale crude, care agrementează şi parfumează salatele. O găsiţi uneori la raioanele de produse bio.

   Cum să păstrăm?
   Păstraţi plantele uscate într-o pungă de hârtie, la adăpost de umezeală şi căldură.

  • cartea a apărut în aprilie 2015 la editura Rao
  • traducător: Adriana Bădescu
  • cartea cuprinde 448 pagini în format 14x22cm şi o greutate de 0.515 kg
  • ISBN: 978-606-609-812-0
  • cartea a fost vizualizată de 1470 ori începând cu data de 06.05.2011
Nu sunt păreri

Puteţi adăuga păreri doar dacă sunteţi autentificat.
  • Poşta Română
    10.00 lei
    Livrare prin Poşta Română, plata ramburs
    Termen de livrare: 2-4 zile lucrătoare
    - Gratuit pentru comenzi cu valoare a produselor mai mare de 150.00 lei

  • Livrare prin curier rapid în Bucureşti şi zone limitrofe (Bookurier)
    10.00 lei
    Bucureşti, Bragadiru, Buftea, Chiajna, Chitila, Dobroeşti, Dudu, Măgurele, Mogoşoaia, Otopeni, Pantelimon, Popeşti Leordeni, Pipera, Roşu, Voluntari.
    Termen de livrare: 24-48 ore (în funcţie de ora la care s-a lansat comanda)
    - Gratuit pentru comenzi cu valoare a produselor mai mare de 150.00 lei

  • Livrare prin curier rapid în alte localităţi decât Bucureşti
    14.00 lei
    livrare prin curier rapid în orice localitate, confirmarea livrării se va face telefonic
    Termen de livrare: 24-48 ore (în funcţie de ora la care s-a lansat comanda)
    - Gratuit pentru comenzi cu valoare a produselor mai mare de 200.00 lei

Nu sunt definite linkuri pentru această carte
carţi de acelaşi autor cu "200 de alimente care ne vor binele"
carţi din acelaşi domeniu cu "200 de alimente care ne vor binele"
(terapii > dietoterapie)
contact | termeni şi condiţii | © EuSunt.ro | ultima actualizare miercuri, 18 octombrie 2017
Cărţi vizualizate recent
toolbar
toolbar