Libraria Eu Sunt - libraria sufletului
intrare cont | creare cont | asistenţă
» EuSunt » Plante medicinale joi, 21 septembrie 2017 
căutare avansată
  căutare   OK
 
domenii
arte divinatorii astrologie budism creştinism dicţionare filosofie hinduism islamism iudaism literatură maeştri spirituali mitologie ocultism orientări spirituale paranormal psihologie taoism terapii yoga
 
 
index alfabetic
noutăţi în curând autori edituri titluri
 
 
newsletter

abonare
 
 
informaţii utile
asistenţă cum comand despre livrare cum plătesc despre EuSunt anunţuri
 
 
link-uri
link-uri parteneri
 

Plante medicinale

ghid esenţial
de Rosemary Gladstar
Recomanda unui prieten Recomanda unui prieten
Plante medicinale Imaginea mare preţ Eu Sunt: 51,00 lei

preţ listă: 57,70 lei

reducere:
6,70 lei (11,61%)

  buc.
alte modalităţi de comandă:

1. prin e-mail la comenzi@eusunt.ro

2. prin messenger la libraria_eusunt

3. telefonic la:
orange 0754.025.588
vodafone 0722.298.137
romtelecom 021.665.69.86

Detalii despre cartea Plante medicinale

Eficiente, sigure şi necostisitoare, plantele medicinale sunt uşor de cultivat şi pot fi folosite pentru a întări, în mod natural, organismul împotriva bolilor şi a afecțiunilor celor mai des întâlnite. Rosemary Gladstar, unul dintre fondatorii fitoterapiei moderne, ne prezintă pe larg 33 dintre plantele ei preferate, cu instrucţiuni de cultivare şi de utilizare, precum şi sfaturi despre cum să semănăm plantele în curtea din spatele casei şi reţete uşor de urmat pentru pregătirea unor ceaiuri revigorante şi a unguentelor calmante, a tincturilor, uleiurilor, siropurilor şi pilulelor.
CAPITOLUL 1
Bun venit în minunata lume a plantelor medicinale!
... 6

Ce este o plantă medicinală? ... 9
Cum este folosită medicina naturistă? ... 10
Beneficiile medicinei naturiste ... 12
Cum creezi o grădină de plante medicinale ... 14

CAPITOLUL 2
Cum îţi prepari propriile leacuri din plante
... 22

Cum pui bazele unei farmacii în bucătărie ... 24
Ceaiuri din plante ... 27
Siropuri ... 32
Uleiuri ... 34
Alifii ... 37
Tincturi ... 39
Pastile pe bază de plante ... 42
Băi, cataplasme şi comprese ... 44
Informaţii despre doze recomandate şi durata tratamentelor naturiste ... 46

CAPITOLUL 3
9 mirodenii şi plante aromatice de cultivat si folosit
... 50

Busuioc ... 53
Ardei iute ... 60
Scorţişoară ... 64
Usturoi ... 70
Ghimbir ... 78
Rozmarin ... 83
Salvie ... 86
Cimbru ... 90
Curcuma ... 94

CAPITOLUL 4
24 de plante medicinale sigure şi eficiente pe care să le cunoşti, să le cultivi si să le foloseşti
... 100

Aloe vera ... 102
Brusture ... 107
Gălbenele ... 112
Muşeţel ... 117
Răcovină ... 121
Păpădie ... 124
Echinacea ... 129
Soc ... 134
Genţiană ... 139
Păducel ... 144
Lavandă ... 149
Roiniţă ... 156
Lemn-dulce ... 161
Nalbă-mare ... 166
Lumânărică ... 170
Urzică ... 175
Ovăz ... 180
Mentă ... 184
Pătlagină ... 188
Trifoi roşu ... 192
Sunătoare ... 197
Izmă bună ... 203
Valeriană ... 208
Coada-şoricelului ... 212

Resurse ... 217
Credite foto ... 218
Indice ... 219

pag. 44-45

   Băi, cataplasme şi comprese

   Unul dintre primii mei profesori a fost marea fitoterapeută Juliette de Bairacli Levy. A trăit până la 100 de ani şi a avut o influenţă puternică asupra fitoterapiei americane moderne, mai puternică decât oricine altcineva. Succesul lui Juliette se baza pe capacitatea ei de a se implica, pe compasiunea, pe instinctul şi pe atenţia ei. Se baza pe cele mai simple reţete ale planetei şi folosea plante pe care le găsea în împrejurimi, plante pe care le infuza cu propria ei înţelepciune şi pasiune.
   Şi tehnicile lui Juliette erau simple. Cel mai mult îi plăcea "întinsul pe frunze", aşa cum le spunea ea cataplasmelor şi compreselor pe care le folosea pentru a trata multe probleme de sănătate. Mai folosea şi îmbăierile cu apă rece, tratând tot felul de maladii în cada de baie. Până spre 90 de ani a înotat zilnic, deseori în ocean şi în râurile care făceau parte din peisajul natural din jurul ei. Să fi fost această scufundare zilnică în apă secretul pentru starea ei de bine şi de reîntinerire?
   Voi enumera acum câteva modalităţi sau mijloace care măresc sau potenţează felul în care funcţionează plantele. Nu sunt convinsă că ştiinţa sau medicina modernă oferă ceva la fel de practic sau de eficient ca aceste tehnici demodate şi gratuite de îngrijire la domiciliu.

   Băi cu plante

   BENEFICII: În funcţie de plantele alese şi de temperatura apei, poţi face o baie relaxantă sau una energizantă, o baie care calmează, una care descongestionează sau una care te revigorează.
   Băile deschid porii pielii, cel mai mare organ al nostru de eliminare şi de asimilare. Când faci baie e ca şi cum te-ai scufunda într-o infuzie puternică de ceai din plante vindecătoare. De fapt, mulţi vindecători cunoscuţi îşi administrează reţetele lor naturiste sub formă de baie.
   DE CE AI NEVOIE: O cadă de modă veche, cu gheare, ar fi ideală, dar merge orice cadă de baie de dimensiuni potrivite. Vei avea nevoie de plante, desigur, şi poate de uleiuri esenţiale şi s-ar putea să vrei şi lumânări şi beţişoare parfumate. De ce să nu faci din experienţa asta una deosebită? Merită din plin!
   CUM PROCEDEZI: Pune plantele într-o batistă mare, într-un ciorap de nailon curat sau într-o sită şi leag-o direct sub robinetul căzii. Dă drumul la apă la temperatura cea mai ridicată şi las-o să curgă cu putere peste plante până când cada se umple pe jumătate. Potriveşte apa la o temperatură adecvată; caldă spre fierbinte e relaxantă, rece e energizantă şi călâie e neutră. Termină de umplut cada, apoi adaugă uleiurile esenţiale.

   Cataplasme

   BENEFICII: O cataplasmă e o aplicare externă de plante umede, argilă, legume rase sau pasate sau alte materiale absorbante, direct pe piele, pentru a scoate la suprafaţă impurităţile, pentru a calma sau pentru a stimula circulaţia. În mod obişnuit, cataplasmele sunt folosite pentru a trata pişcături de insecte, iritaţii, arsuri, dureri musculare, luxaţii, toxiinfecţii, inflamaţii ale glandelor, chisturi, furuncule, coşuri, răni interne şi tumori.
   DE CE AI NEVOIE: La nivelul cel mai de bază ai nevoie de plante şi/sau alte ingrediente care se pun în cataplasmă. La acestea se adaugă două sau trei prosoape sau cârpe de bumbac (flanelul e preferatul meu) în care să înfăşori cataplasmă.
   CUM PROCEDEZI: Dacă foloseşti plante sau legume proaspete, pasează-le sau dă-le pe râzătoare şi apoi amestecă-le cu suficientă apă clocotită pentru a forma o pastă. Dacă foloseşti plante uscate sub formă de pudră sau argilă, adaugă suficientă apă clocotită cât să se formeze o pastă groasă. Apoi aplică ingredientele din cataplasmă pe piele, fie direct, fie învelite într-o bucată de pânză din bumbac. Acoperă cu un prosop. Poţi menţine căldura aplicând o buiotă fierbinte sau o pernuţă cu gel pentru încălzit. Înlocuieşte cataplasmă când se răceşte. Repetă la nevoie, timp de câte o oră.

   Comprese

   BENEFICII: O compresă este o aplicare externă de lichid fierbinte sau rece, direct pe piele. O compresă fierbinte scoate sângele la suprafaţa pielii, stimulând circulaţia în zona respectivă. Căldura mai trage la suprafaţă şi impurităţile şi, în unele cazuri, poate avea efect descongestionant. O compresă rece reduce inflamaţiile şi umflăturile şi elimină căldura în exces, ca în cazul arsurilor solare, al vânătăilor, al întinderilor musculare, al luxaţiilor, al inflamaţiei glandelor şi al mastitei.
   DE CE AI NEVOIE: O ţesătură moale din bumbac, ceai de plante sau apă fierbinte ori rece.
   CUM PROCEDEZI: Prepară un ceai de plante tare (de obicei, de trei ori mai tare decât cel pentru băut). Pentru o compresă rece, răceşte ceaiul la frigider sau adaugă cuburi de gheaţă. Pentru o compresă fierbinte, încălzeşte ceaiul pe aragaz sau păstrează-l fierbinte. În ambele cazuri, şi dacă e fierbinte şi dacă e rece, înmoaie o bucată de ţesătură moale din bumbac în ceai şi pune-o direct peste zona afectată. (Pentru o compresă fierbinte, poţi pune peste compresă o buiotă cu apă caldă sau o pernuţă cu gel care se încălzeşte.) Ţine compresa cel puţin 30, maximum 45 de minute, înmuind cârpa în ceai de câte ori este nevoie. Repetă de mai multe ori pe zi, timp de câteva zile.

   Alternarea de comprese

   BENEFICII: Alternarea constă în aplicarea, alternativ, a compreselor fierbinţi şi reci. Fluctuaţia de temperatură face capilarele să se dilate şi să se contracte. Această manipulare fizică a circulaţiei sângelui este unul dintre cele mai bune şi mai sigure mecanisme de eliminare a congestiei şi a obstrucţiei din tot organismul.
   DE CE AI NEVOIE: Vei avea nevoie de două bucăţi mari de pânză de bumbac şi de ceai fierbinte (păstrat fierbinte pe toată durata procesului) şi de apă rece ca gheaţa (păstrată rece cu ajutorul unor cuburi de gheaţă).
   CUM PROCEDEZI: Aplică o compresă fierbinte şi las-o să îşi facă efectul timp de 5 minute. Apoi aplică o compresă rece şi las-o 2-3 minute. Repetă, alternând cald şi rece, timp de minimum 20 de minute. Eu am folosit această metodă ore întregi pentru a ajuta oamenii să elimine pietre de la vezica biliară şi rinichi.

pag. 44-45

   Băi, cataplasme şi comprese

   Unul dintre primii mei profesori a fost marea fitoterapeută Juliette de Bairacli Levy. A trăit până la 100 de ani şi a avut o influenţă puternică asupra fitoterapiei americane moderne, mai puternică decât oricine altcineva. Succesul lui Juliette se baza pe capacitatea ei de a se implica, pe compasiunea, pe instinctul şi pe atenţia ei. Se baza pe cele mai simple reţete ale planetei şi folosea plante pe care le găsea în împrejurimi, plante pe care le infuza cu propria ei înţelepciune şi pasiune.
   Şi tehnicile lui Juliette erau simple. Cel mai mult îi plăcea "întinsul pe frunze", aşa cum le spunea ea cataplasmelor şi compreselor pe care le folosea pentru a trata multe probleme de sănătate. Mai folosea şi îmbăierile cu apă rece, tratând tot felul de maladii în cada de baie. Până spre 90 de ani a înotat zilnic, deseori în ocean şi în râurile care făceau parte din peisajul natural din jurul ei. Să fi fost această scufundare zilnică în apă secretul pentru starea ei de bine şi de reîntinerire?
   Voi enumera acum câteva modalităţi sau mijloace care măresc sau potenţează felul în care funcţionează plantele. Nu sunt convinsă că ştiinţa sau medicina modernă oferă ceva la fel de practic sau de eficient ca aceste tehnici demodate şi gratuite de îngrijire la domiciliu.

   Băi cu plante

   BENEFICII: În funcţie de plantele alese şi de temperatura apei, poţi face o baie relaxantă sau una energizantă, o baie care calmează, una care descongestionează sau una care te revigorează.
   Băile deschid porii pielii, cel mai mare organ al nostru de eliminare şi de asimilare. Când faci baie e ca şi cum te-ai scufunda într-o infuzie puternică de ceai din plante vindecătoare. De fapt, mulţi vindecători cunoscuţi îşi administrează reţetele lor naturiste sub formă de baie.
   DE CE AI NEVOIE: O cadă de modă veche, cu gheare, ar fi ideală, dar merge orice cadă de baie de dimensiuni potrivite. Vei avea nevoie de plante, desigur, şi poate de uleiuri esenţiale şi s-ar putea să vrei şi lumânări şi beţişoare parfumate. De ce să nu faci din experienţa asta una deosebită? Merită din plin!
   CUM PROCEDEZI: Pune plantele într-o batistă mare, într-un ciorap de nailon curat sau într-o sită şi leag-o direct sub robinetul căzii. Dă drumul la apă la temperatura cea mai ridicată şi las-o să curgă cu putere peste plante până când cada se umple pe jumătate. Potriveşte apa la o temperatură adecvată; caldă spre fierbinte e relaxantă, rece e energizantă şi călâie e neutră. Termină de umplut cada, apoi adaugă uleiurile esenţiale.

   Cataplasme

   BENEFICII: O cataplasmă e o aplicare externă de plante umede, argilă, legume rase sau pasate sau alte materiale absorbante, direct pe piele, pentru a scoate la suprafaţă impurităţile, pentru a calma sau pentru a stimula circulaţia. În mod obişnuit, cataplasmele sunt folosite pentru a trata pişcături de insecte, iritaţii, arsuri, dureri musculare, luxaţii, toxiinfecţii, inflamaţii ale glandelor, chisturi, furuncule, coşuri, răni interne şi tumori.
   DE CE AI NEVOIE: La nivelul cel mai de bază ai nevoie de plante şi/sau alte ingrediente care se pun în cataplasmă. La acestea se adaugă două sau trei prosoape sau cârpe de bumbac (flanelul e preferatul meu) în care să înfăşori cataplasmă.
   CUM PROCEDEZI: Dacă foloseşti plante sau legume proaspete, pasează-le sau dă-le pe râzătoare şi apoi amestecă-le cu suficientă apă clocotită pentru a forma o pastă. Dacă foloseşti plante uscate sub formă de pudră sau argilă, adaugă suficientă apă clocotită cât să se formeze o pastă groasă. Apoi aplică ingredientele din cataplasmă pe piele, fie direct, fie învelite într-o bucată de pânză din bumbac. Acoperă cu un prosop. Poţi menţine căldura aplicând o buiotă fierbinte sau o pernuţă cu gel pentru încălzit. Înlocuieşte cataplasmă când se răceşte. Repetă la nevoie, timp de câte o oră.

   Comprese

   BENEFICII: O compresă este o aplicare externă de lichid fierbinte sau rece, direct pe piele. O compresă fierbinte scoate sângele la suprafaţa pielii, stimulând circulaţia în zona respectivă. Căldura mai trage la suprafaţă şi impurităţile şi, în unele cazuri, poate avea efect descongestionant. O compresă rece reduce inflamaţiile şi umflăturile şi elimină căldura în exces, ca în cazul arsurilor solare, al vânătăilor, al întinderilor musculare, al luxaţiilor, al inflamaţiei glandelor şi al mastitei.
   DE CE AI NEVOIE: O ţesătură moale din bumbac, ceai de plante sau apă fierbinte ori rece.
   CUM PROCEDEZI: Prepară un ceai de plante tare (de obicei, de trei ori mai tare decât cel pentru băut). Pentru o compresă rece, răceşte ceaiul la frigider sau adaugă cuburi de gheaţă. Pentru o compresă fierbinte, încălzeşte ceaiul pe aragaz sau păstrează-l fierbinte. În ambele cazuri, şi dacă e fierbinte şi dacă e rece, înmoaie o bucată de ţesătură moale din bumbac în ceai şi pune-o direct peste zona afectată. (Pentru o compresă fierbinte, poţi pune peste compresă o buiotă cu apă caldă sau o pernuţă cu gel care se încălzeşte.) Ţine compresa cel puţin 30, maximum 45 de minute, înmuind cârpa în ceai de câte ori este nevoie. Repetă de mai multe ori pe zi, timp de câteva zile.

   Alternarea de comprese

   BENEFICII: Alternarea constă în aplicarea, alternativ, a compreselor fierbinţi şi reci. Fluctuaţia de temperatură face capilarele să se dilate şi să se contracte. Această manipulare fizică a circulaţiei sângelui este unul dintre cele mai bune şi mai sigure mecanisme de eliminare a congestiei şi a obstrucţiei din tot organismul.
   DE CE AI NEVOIE: Vei avea nevoie de două bucăţi mari de pânză de bumbac şi de ceai fierbinte (păstrat fierbinte pe toată durata procesului) şi de apă rece ca gheaţa (păstrată rece cu ajutorul unor cuburi de gheaţă).
   CUM PROCEDEZI: Aplică o compresă fierbinte şi las-o să îşi facă efectul timp de 5 minute. Apoi aplică o compresă rece şi las-o 2-3 minute. Repetă, alternând cald şi rece, timp de minimum 20 de minute. Eu am folosit această metodă ore întregi pentru a ajuta oamenii să elimine pietre de la vezica biliară şi rinichi.

pag. 103

   CULTIVAREA ALOE VERA

   Planta de aloe ar trebui să se regăsească în orice casă. Frunzele ei mari, suculente, de forma unor lame, îi dau un aspect frumos; dacă o aşezi la o fereastră însorită, va creşte multe anotimpuri cu foarte puţină îngrijire. Deşi este o iubitoare a regiunilor calde şi uscate din care provine, e destul de rezistentă şi poate supravieţui afară, dacă e bine protejată. Aloe vera preferă solurile bine drenate şi apă cu moderaţie, dar e destul de tolerantă şi va creşte într-o varietate de condiţii. Odată, pe la sfârşitul primăverii, mi-am mutat afară ghivecele cu aloe vera şi le-am pus într-o parte mai umbroasă a grădinii (ca să nu le ardă soarele), după care, spre ruşinea mea, am uitat de ele. Câteva luni mai târziu, când le-am redescoperit, neglijate, la umbră şi înecate de ploile de vară nesfârşite, încă mai trăiau, deşi aveau nevoie de puţină dragoste şi atenţie.
   E una dintre cele mai simple plante de interior pe care le poţi cultiva. Prietena şi colega mea Brigitte Mars scrie: "Dacă nu poţi cultiva o aloe, atunci încearcă nişte plante artificiale". E un pic cam dur, dar sunt de acord cu ea, atât este de uşor. Dacă are soare, un sol bine drenat şi apă cu moderaţie, plantei îi va merge bine şi te va răsplăti cu o abundenţă nesfârşită de frunze tămăduitoare.

   ÎNTREBUINŢĂRI MEDICINALE

   Aloe se remarcă, în special, prin proprietăţile ei de vindecare a arsurilor, atât a celor superficiale (de gradul I) cât şi a celor mai grave (de gradul II şi III). Aplicat local, gelul gros care se scurge din frunzele tăiate e calmant şi analgezic şi conţine cantităţi mari de antrachinone care grăbesc vindecarea şi refacerea ţesuturilor. Un strat gros de gel de aloe vera calmează şi răcoreşte o arsură din bucătărie sau o arsură solară gravă, împiedică apariţia băşicilor şi previne formarea unor cicatrici inestetice. Este util şi în cazul pişcăturilor şi al înţepăturilor de insecte, al urticariei, eczemei, acneei, ulceraţiilor pielii şi al inflamaţiilor provocate de stejarul otrăvitor şi de iedera otrăvitoare.
   Se spune ca planta era preferata reginei Cleopatra. Probabil prima întreprinzătoare în domeniul cosmeticii, Cleopatra a făcut populare multe produse de îngrijire, printre care laptele şi ovăzul pentru îmbăiere şi aloe vera pentru îngrijirea pielii. Oare Cleopatra ştia că gelul de aloe conţine un factor de protecţie solară care blochează între 20 şi 30% din razele ultraviolet sau că se potriveşte perfect cu pH-ul natural al pielii noastre, ceea ce face din el un tonic aproape perfect pentru piele? Legenda spune că aloe vera era "ingredientul secret" din crema de faţă a Cleopatrei, dar nu e un ingredient secret al faimoasei creme de faţă a lui Rosemary (vezi pagina 116).
   Luată pe cale internă, aloe vera este unul dintre cele mai răspândite şi sigure laxative. Acţiunea laxativă este dată de aloină, o componentă amară prezentă în învelişul exterior al frunzelor. Aloina este deseori uscată, transformată în pudră şi adăugată în laxativele de pe piaţă. Să ai grijă când foloseşti aloe vera ca laxativ deoarece e foarte puternică şi poate avea efecte purgative serioase, provocând crampe şi dureri intestinale dacă este folosită în exces.

pag. 155

   Ulei de masaj calmant cu lavandă

   Uleiul de masaj se face repede şi uşor doar adăugând ulei esenţial într-un "ulei fix" (termenul tehnic pentru un ulei vegetal, din nuci sau din sâmburi, ca să-l distingem de uleiurile "esenţiale" sau "volatile" distilate din plante cu ajutorul aburilor). Dar, pentru beneficii medicinale mai mari, foloseşte şi florile.
   - 45 de grame de boboci de lavandă uscaţi
   - 120 ml de uiei vegetal, de nuci sau din sâmburi (sâmburi de caise, de migdale, de struguri sau o combinaţie din toate)
   - 5-10 picături de ulei esenţial de lavandă

   Mod de preparare:
   Pune bobocii de lavandă într-un borcan de un litru cu gură largă. Toarnă uleiul peste boboci, pune capacul şi lasă la macerat într-un loc călduros şi însorit timp de 2-3 săptămâni. Ca alternativă, poţi grăbi procesul încălzind uşor uleiul şi bobocii la bain-marie, timp de 45 de minute-i oră. Strecoară uleiul şi adaugă uleiul esenţial, picătură cu picătură, până când ajungi la aroma dorită. mbuteliază şi păstrează într-un loc răcoros, ferit de lumina directă a soarelui, unde va rezista cel puţin 6 luni.

   Mod de utitizare:
   Ţine o sticluţă cu ulei pe noptieră, pentru a-l folosi la masaje de seară şi o altă sticluţă în baie pentru a-ţi face un masaj calmant sau a-l folosi pe post de ulei de corp după o baie fierbinte.

 • cartea a apărut în ianuarie 2016 la editura Litera
 • traducător: Laura Frunză
 • cartea cuprinde 224 pagini în format 17x23.5cm şi o greutate de 0.595 kg
 • ISBN: 978-606-33-0026-4
 • cartea a fost vizualizată de 806 ori începând cu data de 06.05.2011
Nu sunt păreri

Puteţi adăuga păreri doar dacă sunteţi autentificat.
 • Poşta Română
  10.00 lei
  Livrare prin Poşta Română, plata ramburs
  Termen de livrare: 2-4 zile lucrătoare
  - Gratuit pentru comenzi cu valoare a produselor mai mare de 150.00 lei

 • Livrare prin curier rapid în Bucureşti şi zone limitrofe (Bookurier)
  10.00 lei
  Bucureşti, Bragadiru, Buftea, Chiajna, Chitila, Dobroeşti, Dudu, Măgurele, Mogoşoaia, Otopeni, Pantelimon, Popeşti Leordeni, Pipera, Roşu, Voluntari.
  Termen de livrare: 24-48 ore (în funcţie de ora la care s-a lansat comanda)
  - Gratuit pentru comenzi cu valoare a produselor mai mare de 150.00 lei

 • Livrare prin curier rapid în alte localităţi decât Bucureşti
  14.00 lei
  livrare prin curier rapid în orice localitate, confirmarea livrării se va face telefonic
  Termen de livrare: 24-48 ore (în funcţie de ora la care s-a lansat comanda)
  - Gratuit pentru comenzi cu valoare a produselor mai mare de 200.00 lei

Nu sunt definite linkuri pentru această carte
carţi de acelaşi autor cu "Plante medicinale"
carţi din acelaşi domeniu cu "Plante medicinale"
(terapii > fitoterapie)
derulare
Băuturi vindecătoare
Băuturi vindecătoare
(dietoterapie, fitoterapie)
Leacuri pentru sănătate
Leacuri pentru sănătate
(fitoterapie, general)
Secretul frumuseţii
Secretul frumuseţii
(fitoterapie)
Antivirale din plante
Antivirale din plante
(fitoterapie, general)
Verde pentru viaţă
Verde pentru viaţă
(fitoterapie)
Terapia cu flori
Terapia cu flori
(fitoterapie)
Revoluţia de 22 de zile
Revoluţia de 22 de zile
(fitoterapie, general)
contact | termeni şi condiţii | © EuSunt.ro | ultima actualizare miercuri, 20 septembrie 2017
Cărţi vizualizate recent
toolbar
toolbar