Antrenează-ţi mintea, modelează-ţi creierul - o nouă ştiinţă ne dezvăluie potenţialul extraordinar de care dispunemAntrenează-ţi mintea, modelează-ţi creierul - o nouă ştiinţă ne dezvăluie potenţialul extraordinar de care dispunem

   Atunci când Tenzin Gyatso, cel de-al XIV-lea Dalai Lama, a organizat o întrunire în casa sa de la Dharamsala, India, pe parcursul unei săptămâni, în luna octombrie a anului 2004, cu un grup de savanţi din domeniul neuroştiinţei, subiectul principal dezbătut a fost neuroplasticitatea, mai exact capacitatea creierului de a se schimba. Numai gândul că această capacitate poate deveni subiectul unei discuţii ştiinţifice serioase ar fi fost de neconceput cu un deceniu sau două în urmă; dogma neuroştiinţei a susţinut, timp de un secol, că sistemul nervos se formează definitiv pe durata copilăriei şi nu îşi poate schimba ulterior structura.
   Această presupunere a fost însoţită de nenumărate altele în multitudinea dezordonată de "date" ştiinţifice la care evoluţia rapidă a cercetărilor ne-a forţat să renunţăm. Neuroştiinţa are acum şi o ramură activă care explorează modalităţile prin care creierul continuă să se remodeleze pe parcursul vieţii. Acest volum constituie o introducere excelentă la această ştiinţă nouă, plină de speranţă.
   Ceea ce este cu adevărat interesant în discuţia pe care o relatăm aici sunt partenerii implicaţi. Mulţi lideri mondiali în studiul neuroplasticităţii au călătorit mii de kilometri până în India pentru a evalua implicaţiile descoperirilor lor împreună cu Dalai Lama, un surogat al tradiţiei practicii budiste pe care o conduce. Motivul: practicile meditative ale unor astfel de căi contemplative par să ofere neurosavanţilor un "experiment natural", o demonstraţie apărută în mod natural cu privire la regiunile superioare ale neuroplasticităţii. Timp de milenii, adepţii meditaţiei au explorat potenţialul plasticităţii cerebrale, sistematizându-şi descoperirile şi trecându-le mai departe sub formă de instrucţiuni pentru generaţiile viitoare, până în prezent.
   Una dintre întrebările pe care Dalai Lama le-a adresat a fost cu precădere provocatoare: poate fi creierul modificat cu ajutorul minţii? De-a lungul anilor, acesta şi-a exprimat de multe ori această opinie în faţa mai multor savanţi, confruntându-se adesea cu o atitudine desconsideratoare. Una dintre teoriile cardinale ale neuroştiinţei este aceea că procesele noastre mentale îşi au originea în activitatea cerebrală: creierul generează şi dă formă minţii, nu invers. Datele relatate în această carte sugerează posibilitatea existenţei unei căi duale a cauzalităţii, care presupune o activitate mentală sistematică ce determină modificări la nivelul structurii creierului.
   Nimeni nu ştie însă cât de profunde pot fi implicaţiile acestui aspect. însuşi faptul că neurosavanţii acceptă această posibilitate reprezintă o a doua revoluţie în mentalitatea specifică acestui domeniu: nu vorbim doar despre faptul că sistemul nervos îşi modifică structura pe parcursul vieţii, ci şi despre faptul că noi putem deveni participanţi activi, conştienţi, în cadrul acestui proces. Acest aspect reprezintă o adevărată provocare pentru neuroştiinţa clasică ce ne spune că sistemele mentale precum percepţia şi atenţia sunt supuse constrângerilor fixe. Budismul susţine că acestea pot fi depăşite prin antrenamentul potrivit.
   Richard Davidson, neurosavantul de la Universitatea din Wisconsin, care a convocat această rundă a discuţiilor, a demonstrat cât de departe pot fi împinse limitele acestor sisteme neurale. Cu ajutorul lui Dalai Lama, un număr de călugări (maeştri) lama cu un nivel ridicat de practicare a tehnicilor
meditative (însumând de la 1500 până la 55000 de ore de practică de-a lungul vieţii) s-au supus unor teste în laboratorul neurosavantului. Davidson a împărtăşit unele dintre descoperirile sale cu savanţii adunaţi la această întâl¬nire, arătând că, pe durata unei meditaţii pe tema compasiunii, aceşti practicanţi au activat zone neurale ale sentimentelor pozitive şi ale pregătirii de a acţiona până la valori nemaivăzute anterior. Vechile presupuneri referitoare la constrângerile asupra aparatului nostru mental trebuiesc încă o dată revizuite. (Daniel Goleman)

citeşte mai mult
citeşte mai puțin

data apariției:
Mai 2010
editura:
colecția:
traducător:
Marius Chitoşcă
titlu original:
Train Your Mind, Change Your Brain: How a New Science Reveals Our Extraordinary Potential to Transform Ourselves
ISBN:
978-973-669-943-6
număr pagini:
392
format:
13x20
greutate:
0.345 kg

Ai citit cartea?
Spune-ne cum ți s-a părut!

alte cărți de Sharon Begley
alte cărți din același domeniu