caută
colecții
colecții

Iluminarea subită

ne poți contacta și la:
0722.298.137 / 0754.025.588 (luni - vineri: 9:00 - 18:00) sau pe: [email protected]

Iluminarea subită

   Hui Hai (Hyakujo Ekai) a fost unul dintre maeştrii cei mai preţuiţi din perioada clasică a Ch'an-ului (Zenului) chinez. El a transmis învăţătura lui Buddha discipolului său Huang Po (Obaku), care a inaugurat două tradiţii ce există şi în ziua de azi: Zenul Rinzai şi Zenul Obaku.
   Hui Hai a fost acela care a stabilit reguli pentru templele Zen, creând astfel stilul de viaţă monastic ce a delimitat în mod radical Zenul chinez de predecesorul său indian, insistând în mod special asupra importanţei samu-ului şi asupra faptului că un călugăr nu trebuie
să depindă de nimeni pentru a se întreţine. Hui Hai a fost cel care a permis Zenului să supravieţuiască, fără pagube însemnate, marii proscrieri a budismului din anul 840, sustrăgându-se astfel acuzaţiei imperiale de parazitism.
   Predicile lui Hui Hai au fost strânse de către discipolii săi în volumul "Iluminarea Subită". Esenţa învăţăturii sale o regăsim într-unul din discursurile lui: "Nici un fenomen nu s-a proclamat vreodată "vid", nici unul nu a vorbit vreodată despre "formă", nici unul nu a discutat vreodată despre corect sau fals, despre iluzie sau puritate.
   La fel, nici un spirit nu a înlănţuit vreodată omul. Omul însuşi îşi creează iluziile, el însuşi enunţă miile de înţelegeri şi de opinii personale care sfârşesc prin a deveni frică şi ispite nesfârşite. Înţelegeţi, vă rog, că infinitatea de lucruri nu se naşte de la sine. Ea ia fiinţă numai prin dependenţa voastră de aparenţe. Dacă veţi realiza că mintea şi obiectul nu au absolut nici un contact, veţi fi liberi. Fiecare din aceste fenomene este perfect acolo unde este, iar acel loc este locul iluminării. Adevărul realizat de cei care sunt asa cum sunt nu este nici real, nici ireal."
   Dacă vă puteţi trăi viaţa având spiritul ca piatra sau ca lemnul nu veţi mai fi manipulaţi nici de agregatele muritoare, nici de circumstanţele existenţei conştiente, nici de obiectele simţurilor. Naşterea şi moartea vor dispărea; liberi de a pleca sau de a rămane, depaşind cauzele şi efectele, acţiunile vă vor fi libere şi nu veţi mai fi sclavii propriilor slăbiciuni. Fiinţa unui asemenea om este prea vastă pentru ca infernul sau paradisul să o poată cuprinde.
citeşte mai mult
citeşte mai puțin

Livrare prin curier rapid în
București și zone limitrofe*

11.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 150 lei)

Termen de livrare: 24 - 48 ore
(în funcție de ora la care s-a lansat comanda)

livrarea se face: luni-vineri între 9-17

*București, Bragadiru, Buftea, Chiajna, Chitila, Dobroești, Dudu, Fundeni, Măgurele, Mogoșoaia, Otopeni, Pantelimon, Popești Leordeni, Pipera, Roșu, Voluntari.

Livrare prin curier rapid în
alte localități decât București

16.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 200 lei)

Termen de livrare: 24-48 ore
(în funcție de ora la care s-a lansat comanda)

livrarea se face: luni-vineri între 9-17

Livrare prin
Poșta Română

11.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 150 lei)

Termen de livrare: 2 - 4 zile lucrătoare

cu ridicare personală de la oficiul poştal arondat adresei de livrare

data apariției:
Ianuarie 2000
editura:
colecția:
traducător:
Stela Tinney
ISBN:
973-0453-28-7
număr pagini:
176
format:
13x20
0 kg
Ai citit cartea?
Ce spun ceilalți cititori (0)
alte cărți din același domeniu