Conversaţii cu Yogananda

3293 vizualizări
   "I-am fost discipol lui Paramhansa Yogananda din 1948. Aveam douăzeci şi doi de ani când am venit la el. În mai 1950, a început să mă îndemne să consemnez conversaţiile noastre. Totuşi, nu mi-am pus în gând să le public curând. Eram prea tinerel pe atunci. Oricum, valoarea spirituală... citește descrierea completă
36,00 lei
/
39,00 lei
-8%
indisponibilă
comenzi telefonice (09:00 - 18:00):
0722.298.137 / 0754.025.588
opțiuni de livrare:
prin curier rapid
Luni 01.04 - Marți 02.04
12 lei / 17 lei (în funcție de localitate)
ridicare de la EasyBox
Luni 01.04 - Marți 02.04
12 lei
ridicare de la oficiul poștal
2 - 4 zile lucrătoare
12 lei
livrare internațională prin DHL
2 - 4 zile lucrătoare
calculează cost livrare
opțiuni de plată
online prin card bancar
ramburs la livrarea / ridicarea coletului
transfer bancar
card bancar la EasyBox
alte cărți scrise de
Swami Kriyananda, J. Donald Walters
îți recomandăm și alte cărți
din același domeniu

Conversaţii cu Yogananda

   "I-am fost discipol lui Paramhansa Yogananda din 1948. Aveam douăzeci şi doi de ani când am venit la el. În mai 1950, a început să mă îndemne să consemnez conversaţiile noastre. Totuşi, nu mi-am pus în gând să le public curând. Eram prea tinerel pe atunci. Oricum, valoarea spirituală a vorbelor lui se limita la perioada de timp în care erau rostite. Conversaţiile sunt la fel de directe astăzi cum erau şi atunci, acum mai bine de cincizeci şi trei de ani, şi vor rămâne aşa mii de ani de acum înainte. Între timp, din fericire, memoria mea a rămas proaspătă; nu a trebuit să depind exclusiv de însemnările mele, ba chiar le-am suplimentat cu material din memorie. Le prezint aici la fel de clar ca şi cum conversaţiile care fac obiectul lor ar fi avut loc ieri. Am credinţa, prietene, că vei găsi multe idei esenţiale, noi în aceste pagini. Unele dintre ele s-ar putea să te surprindă, deoarece viaţa şi faptele marelui meu guru nu au urmat un făgaş bătătorit şi nu au fost niciodată guvernate de convenţii considerate de el fără rost. A fost un arătător de drum, nu o instituţie.
   O parte din acest material a apărut deja în alte două cărţi ale mele, şi anume "Cărarea" şi "Esenţa conştiinţei de sine". Au mai văzut lumina tiparului alte câteva maxime, mai cu seamă în cartea "Un loc numit Ananda". Prima dintre cele trei, "Cărare", a a fost publicată în 1978. I-am dat o formă autobiografică, pentru a-i ajuta pe alţii să afle câte ceva despre cum era viaţa alături de marele maestru. Motivul pentru care am întocmit-o ca autobiografie a fost că încă mă simţeam incompetent să scriu despre el cu o oarecare autoritate şi am vrut să le dau ocazia cititorilor cu discernământ să atribuie eventualele lucruri pe care le-ar fi putut considera nedemne de marele guru instrumentului imperfect care, cu condeiul lui, încerca să-i aducă un omagiu. Mai speram ca alţii să găsească în căutarea mea după adevăr, care m-a dus la picioarele lui Paramhansa Yogananda, răspunsuri la propria lor căutare spirituală. Spre marea mea satisfacţie, această speranţă s-a realizat la mii de cititori.
   A mai rămas mult material pe care nu l-am folosit în "Cărarea" sau din care am citat numai parţial, în speranţa de a-1 folosi mai târziu, pentru a-l valorifica mai bine. Ideea mea a fost: "Să înaintez mai mult pe cărarea spirituală; poate că după încă douăzeci de ani am să fiu în stare să prezint acest material cu mai multă înţelepciune".
   În februarie 1990, am extras din acele însemnări selecţiuni pentru o a doua carte, pe care am intitulat-o "Esenţa conştiinţei de sine". Materialul pe care l-am ales se limita la acea temă. Prin urmare, dacă un citat conţinea învăţături care nu erau relevante pentru subiectul în cauză, am omis acele porţiuni. În unele cazuri, acel material a fost inclus aici integral. A mai rămas mult material, acoperind o gamă largă de
subiecte. Cea mai mare parte a lui - exceptând eventualele conversaţii care ar putea răni sau ofensa persoane în viaţă - apare în acest volum.
   A trecut un sfert de secol de când a fost scrisă şi publicată Cărarea. De atunci m-am rugat pentru călăuzire, pentru a şti când să înaintez spre publicare restul materialului. Răspunsul pe care l-am simţit intuitiv a fost întotdeauna: "Va veni vremea. Ai răbdare".
   Pe măsură ce viaţa se scurge şi înaintezi în vârstă, îţi dai seama că timpul pe care îl mai ai de trăit pe acest pământ se scurtează implacabil. Cât va mai trăi acest corp? Poate ar fi de dorit sute de ani pentru o lucrare de această natură, dar, dacă întârzii prea mult cu ea, va trebui să fie terminată de altcineva, care va avea marele dezavantaj de a nici să nu-l fi cunoscut pe maestru. A trebuit să accept că poziţia mea de a întreprinde această muncă era unică, oricât de nepriceput o făceam. În 1996, am împlinit cei şaptezeci de ani alocaţi în Biblie. Terminarea acestei cărţi devenea tot mai mult o prioritate de frunte. Ca să fiu corect faţă de aceste conversaţii, nu puteam să le arunc pur şi simplu dezarticulate, fără vreun comentariu sau explicaţie. Trebuiau prezentate în cadrul corespunzător, şi nu lăsate să atârne în aer, ca un participiu folosit greşit.
   Frumuseţea unei pietre preţioase este sporită atunci când piatra este montată într-o bijuterie. Tot la fel, claritatea acestor maxime ar fi sporită dacă cititorul ar şti, ori de câte ori este posibil, cu cine vorbea maestrul, când vorbea, unde şi de ce. Mai mult, cititorului perspicace nu i-ar fi greu să detecteze orice mise en scene în această privinţă. În majoritatea cazurilor, şi aici eram singurul care ştia întregul "tablou".
    De curând am fost în sfârşit călăuzit să încep această lucrare. Deşi o vedeam ca pe o muncă din iubire, mărturisesc că dimensiunea provocării mă speriase întotdeauna. Nu numai că mă aşteptam să-mi ia cel puţin doi ani - nici nu era prea mult, poate; alte cărţi îmi luaseră mai mult. Ceea ce mă speria cu adevărat era faptul că nu aveam idee cum să aranjez aceste conversaţii într-o succesiune logică. Eram obişnuit, când scriam, să dezvolt treptat o temă. Mintea mea se opunea ideii de a pune pur şi simplu de-a valma grupuri de gânduri fără legătură între ele. Totuşi, în cele din urmă, aranjamentul haotic s-a dovedit a fi calea cea mai bună. Ba chiar a fost singura cale posibilă. Conversaţiile erau prea variate ca tematică şi, în multe cazuri, prea scurte pentru a fi aranjate într-o succesiune.
   Spre uimirea mea, lucrarea curgea, pur si simplu. Bineînţeles că mare parte din ea a constat din a transfera pe computer ceea ce exista deja în caietele de însemnări. Totuşi, am constatat că, în afară de gruparea câtorva conversaţii, puteam să las mai mult sau mai puţin ordinea lor cum era deja sau să ascult de un glas lăuntric ce mă îndruma. "Pune asta aici şi aia acolo", fără nici un efort din partea mea. Nu mi-a luat nici două luni să termin întreaga carte." (Swami Kriyananda - J. Donald Walters)
citeşte mai mult
citeşte mai puțin
data apariției:
Ianuarie 2007
editura:
traducător:
Lidia Grădinaru
ISBN:
978-973-145-037-7
număr pagini:
400
format:
16x23.5 cm
greutate:
0.64 kg
Ai citit cartea? Spune-ne cum ți s-a părut!