Fascinaţia ideilor - călătoria unui băiat pe tărâmul realităţii

3173 vizualizări
   Pentru un anumit procent din populaţie, filosofia este una dintre marile bucurii ale vieţii. Meditarea la problemele fundamentale ale existenţei umane - sau la problemele fundamentale privitoare la existenţa numerelor, de pildă -, lectura scrierilor filosofilor din trecut, discuţiile pe teme filosofice cu prietenii: pentru unii dintre noi, aceste... citește descrierea completă
40,00 lei
/
44,90 lei
-11%
indisponibilă
comenzi telefonice (09:00 - 18:00):
0722.298.137 / 0754.025.588
opțiuni de livrare:
prin curier rapid
Luni 01.04 - Marți 02.04
12 lei / 17 lei (în funcție de localitate)
ridicare de la EasyBox
Sâmbătă 30.03 - Luni 01.04
12 lei
ridicare de la oficiul poștal
2 - 4 zile lucrătoare
12 lei
livrare internațională prin DHL
2 - 4 zile lucrătoare
calculează cost livrare
opțiuni de plată
online prin card bancar
ramburs la livrarea / ridicarea coletului
transfer bancar
card bancar la EasyBox

Fascinaţia ideilor - călătoria unui băiat pe tărâmul realităţii

   Pentru un anumit procent din populaţie, filosofia este una dintre marile bucurii ale vieţii. Meditarea la problemele fundamentale ale existenţei umane - sau la problemele fundamentale privitoare la existenţa numerelor, de pildă -, lectura scrierilor filosofilor din trecut, discuţiile pe teme filosofice cu prietenii: pentru unii dintre noi, aceste plăceri intelectuale sunt foarte importante. Obiceiurile minţii încurajate de filosofie sunt valoroase, iar anumiţi oameni care se implică în filosofie au idei şi scriu lucrări prin care schimbă lucruri. Filosofia este un dar.
   Este obligaţia fiecărei generaţii de filosofi să transmită mai departe acest dar celor din generaţia următoare care au deprinderile mentale pentru a o savura, a o aborda şi, poate, a contribui într-un mod important. Nu ne pricepem foarte bine la acest lucru. Cred că cel puţin şase elevi din fiecare clasă a şasea sunt potenţiali iubitori de filosofie. Ei sunt cei care încep, dintr-odată, să se întrebe dacă toţi colegii lor de clasă ar putea fi roboţi, care sunt preocupaţi că trăiesc într-o Matrice chiar înainte de a vedea filmul. Se gândesc la diferenţa dintre trecut şi viitor şi speculează cu privire la posibilitatea ca lucrurile luate ca atare de profesorii lor să fie la fel de greşite, din punct de vedere intelectual şi moral, ca şi asumpţiile generaţiilor anterioare. Dacă i-am atrage pe toţi aceşti filosofi potenţiali, sălile noastre de curs ar fi pline, iar numărul celor specializaţi în filosofie ar fi acelaşi cu cel al licenţiaţilor în limba maternă. În cei patruzeci de ani de când predau filosofia, nenumăraţi adulţi, care au descoperit filosofia târziu, pe parcursul carierei universitare, s-au plâns că a fost ţinută în secret - nu ştiau că în campus existau cursuri în cadrul cărora se discuta detaliat şi creativ pe marginea întrebărilor profunde care îi preocupau.
   Din acest motiv am fost de două ori încântat să descopăr minunata carte a lui Jack Bowen, Fascinaţia ideilor. Mai întâi, am fost încântat să citesc în prefaţă că una dintre cărţile pe care le-am editat, ghidul pentru lecturi despre identitatea personală, pe care a găsit-o printr-o librărie, a avut un rol important în descoperirea filosofiei. În al doilea rând, consider că lucrarea în sine este o contribuţie minunată la cauza care-şi propune să ofere neiniţiaţilor darul filosofiei, făcând-o accesibilă. Cititorii acestei cărţi vor descoperi că îi aşteaptă o lume cu totul nouă, aşa cum i s-a întâmplat lui Jack Bowen când mi-a găsit cartea, întâmplător. Vă întrebaţi dacă lumea există, exact aşa cum o percepem? Dacă existaţi în continuare în realitate pe parcursul tuturor schimbărilor prin care treceţi? Dacă există cu adevărat vreo diferenţă între ceea ce numim "corect" şi "greşit" sau dacă moralitatea este doar un set de practici cu care ne amăgeşte cultura noastră? Dacă răspunsurile dumneavoastră sunt afirmative, atunci trebuie să citiţi această carte.
   S-a dovedit deseori că dialogul este un gen potrivit pentru prezentarea filosofiei şi pentru căutările filosofice. Dialogurile lui Platon, Berkeley şi Hume sunt de multă vreme o parte esenţială a cursurilor
introductive. Bowen creează dialoguri în cadrul mai amplu al unui roman uşor de citit şi captivant, astfel încât intriga şi personajele îl pot ghida pe cititor de la o idee la alta, de la o problemă la alta. Autorul abordează cu pricepere o serie largă de probleme filosofice, de la scepticism şi identitate personală până la credinţă şi cunoaştere, etică şi moralitate, într-un mod care reuşeşte să fie atât sofisticat, cât şi captivant. Textul este completat prin diagrame, adnotări, citate şi sugestii de lectură, într-un mod care aproape că integrează flexibilitatea unei pagini de Internet şi experienţa lecturii unei cărţi. Ian - protagonistul lui Bowen - împreună cu familia şi prietenii lui sunt personajele cu care se vor identifica numaidecât potenţialii filosofi ai lumii. Eu mă identific cu Bătrânul.
   Fascinaţia ideilor reprezintă un instrument minunat pe care filosofii îl pot folosi pentru a împărtăşi generaţiei următoare darul filosofiei. Fie ca această ediţie aniversară să facă parte, asemenea primei ediţii, din acea specie rară de cărţi a bestsellerului filosofic. (JOHN PERRY Co-moderator al Philosophy Talk, Profesor de filosofie la catedra Henry Waldgrave Stuart, Universitatea Stanford)
citeşte mai mult
citeşte mai puțin
data apariției:
Noiembrie 2011
editura:
traducător:
Ramona Elena Lupu
titlu original:
The Dream Weaver
ISBN:
978-973-571-840-4
număr pagini:
440
format:
16.5x23 cm
greutate:
0.545 kg
Ai citit cartea? Spune-ne cum ți s-a părut!