caută
Filosofie

Gânduri către sine însuşi

Gânduri către sine însuşi

    Asemenea lui Gaius Iulius Caesar, cunoscut mai degrabă ca om politic decât ca om de litere, împăratul Marcus Aurelius nu numai că a condus destinele Imperiului Roman vreme de două decenii, între anii 161 şi 180, dar a rămas în conştiinţa universală drept filozoful stoic care, în momentele de linişte ale luptelor cu germanii şi sar-maţii, în cortul său de campanie, a scris o lucrare în limba greacă, intitulată Gânduri către sine însuşi.
    Cititorului modern ar putea să-i pară de neînţeles acest gest al impăratului-filozof, dar Marcus Aurelius, aşternându-şi în scris gândurile şi
trăirile, realiza de fapt unul dintre aşa-numitele „exerciţii spirituale". Cu ajutorul acestora, în Antichitate, orice individ iubitor de înţelepciune, furat şi copleşit, din neatenţie sau ignoranţă, de tumultul vieţii, încerca să transforme discursul filozofic însuşit în şcoală, abstract şi pur teoretic, într-un mod de viaţă.
    În cazul lui Marcus Aurelius, sfaturile pe care acesta şi le dădea lui însuşi scot la lumină o extraordinară luciditate în identificarea şi înţelegerea pericolelor care pândesc orice fiinţă umană, dar mai cu seamă pe omul de acţiune. Ca împărat, el trebuia să se îngrijească, printre altele, să rămână perfect imparţial, să-i respecte pe cei din jur, să facă binele fără a urmări vreun câştig personal, să accepte sfaturile celorlalţi, să nu caute în mod egoist faima şi să dea dovadă de înţelegere faţă de suferinţele semenilor. Preocuparea faţă de comunitatea umană este o dimensiune esenţială a gândirii şi a vieţii filozofice antice, ceea ce nu înseamnă că gândurile şi sfaturile împăratului nu îşi păstrează şi astăzi deplina relevanţă.

citeşte mai mult
citeşte mai puțin

Livrare prin curier rapid în
București și zone limitrofe*

11.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 150 lei)

Termen de livrare: 24 - 48 ore
(în funcție de ora la care s-a lansat comanda)

livrarea se face: luni-vineri între 9-17

*București, Bragadiru, Buftea, Chiajna, Chitila, Dobroești, Dudu, Fundeni, Măgurele, Mogoșoaia, Otopeni, Pantelimon, Popești Leordeni, Pipera, Roșu, Voluntari.

Livrare prin curier rapid în
alte localități decât București

16.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 200 lei)

Termen de livrare: 24-48 ore
(în funcție de ora la care s-a lansat comanda)

livrarea se face: luni-vineri între 9-17

Livrare prin
Poșta Română

11.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 150 lei)

Termen de livrare: 2 - 4 zile lucrătoare

cu ridicare personală de la oficiul poştal arondat adresei de livrare

data apariției:
Iulie 2020
editura:
traducător:
Cristian Bejan
ISBN:
978-973-50-6872-1
număr pagini:
188
format:
13x20
greutate:
0.225 kg
Ai citit cartea?
Ce spun ceilalți cititori (0)
alte cărți din același domeniu