O seamă de istorici străini "au remarcat" confuzia pe care Iordanes ar fi făcut-o între geţi şi goţi şi de aici a ieşit o controversă bine fabricată, ajungându-se chiar la enormitatea că autorul n-a ştiut despre ce scrie. Pretextul a fost acela că, deşi în titlu se vorbeşte despre geţi, în cuprinsul cărţii apar referiri despre goţi. Aici nu este vorba de superficialitate ci de-a dreptul de rea credinţă.
Reamintim că autorul Geticii este un got "coborâtor din neamul amalilor" care are conştiinţa că este get şi vorbeşte despre originea şi laptele
geţilor, adică despre strămoşii săi, dar se adresează goţilor, contemporanilor săi. În cuprinsul cărţii referirile la identitatea dintre geţi şi goţi se fac în deplină cunoştinţă de cauză.
Prin cartea sa, Iordanes este primul istoric care subliniază încă din secolul 6 identitatea dintre geţi şi goţi, iar acest lucru are o covârşitoare importanţă istorică fiindcă întoarce pe dos toate tratatele de istorie cunoscute, inclusiv istoriografia română care, în mod straniu, a preferat punctul de vedere al unui vaccum istoric în dauna continuităţii populaţiilor daco-gete pe teritoriul românesc în perioada post-Traiană.
Mişcările acestor populaţii pe teritoriul imperiului roman au lăsat amprente certe în etnogeneza acelor naţiuni vorbitoare astăzi de limbi aşa zis romanice.
Aşa rezultă din lectura cărţii lui Iordanes.
citeşte mai mult
citeşte mai puțin