Intrarea pe calea iluminării - ghid pentru o viaţă plină de sens şi altruism - Bodhicaryavatara

    Această carte conţine traducerea textului fundamental al lui Santideva, Bodhicaryavatara sau Intrarea pe calea Iluminării, precedată de o introducere generoasă în conceptele-cheie ale budismului, elaborată de specialistul român în această tradiţie Ovidiu Nedu.
    Prin exemple concrete şi pline de impact, Săntideva prezintă aspectele fundamentale ale doctrinei budiste, dar şi Legământul de Bodhisattva, promisiunea fiinţelor eroice de a depune toate eforturile pentru a atinge Nirvana, dar de a amâna intrarea deplină în această condiţie până când orice altă creatură simţitoare nu va atinge şi ea Iluminarea.
    Santideva a trăit în prima parte a secolului al VIIII-lea e.n. şi se pare că a fost călugăr în faimoasa universitate de la Nalanda. Este în general considerat drept un autor Madhyamika, deşi acest lucru nu este definitoriu pentru lucrările sale.
    Asemeni lui Buddha Sakyamuni, Santideva s-a născut într-o familie regală, fiind moştenitorul tronului. Însă, cu puţin timp înainte de a fi încoronat, Manjusri, întruchipare divină a înţelepciunii, împreună cu Tara, întruchipare divină a compasiunii, i-au apărut în vis, sfătuindu-l să renunţe la tron. În consecinţă, Santideva părăseşte regatul tatălui său şi se retrage în solitudine, dedicându-se meditaţiei. Atinge înalte stări extatice (samadhi), precum şi diverse puteri miraculoase (siddhi) cu ajutorul lui Manjusri, care îl ghidează în calitate de maestru spiritual.
    După ce trăieşte o vreme în pustnicie, ajunge să fie sfetnic al unui rege, pe care îl ajută să guverneze conform principiilor budiste. Stârnind invidia altor miniştri, Santideva abandonează serviciul regal, îndreptându-se spre renumita universitate de la Nalanda, unde obţine hirotonisirea monastică şi se devotează studiului profund al sutrelor şi tantrelor budiste.


data apariției:
Octombrie 2021
editura:
colecția:
traducător:
Ovidiu Cristian Nedu, Walter Fotescu
titlu original:
Bodhicaryavatara
ISBN:
978-973-111-907-6
număr pagini:
304
format:
13x20
greutate:
0.265 kg

Ai citit cartea?
Spune-ne cum ți s-a părut!

alte cărți din același domeniu