caută
colecții
colecții

Tărâmul dintre gânduri

   Poezia nu este, nici nu s-ar cuveni să fie vreodată, o simplă meserie, sau, mai rău, o carieră. Cartea de faţă ne învederează şi ea că Poezia este, deopotrivă, un har şi o stare de spirit a vieţii. Revistele noastre literare găzduiesc adesea pagini întregi de rânduri versificate. Printre multe asemenea, cât de multe, versuri cu trudă sau cu uşurătate "făcute", răzbat totuşi, ca tot atâtea flori de lumină, şi poeme care să-şi merite numele, din plin şi cu adevărat.
   Dar nu toţi Poeţii vrednici de acest ales nume iau calea revistelor
literare, ci unii dintre ei, rar, mult prea rar, dar cu atât mai de preţ, scot, cu destule sacrificii, nestemate poetice cuprinse în volume personale. Acesta este cazul Doamnei Elena Liliana Popescu, ale cărei versuri, de o rară prospeţime, strânse într-un splendid volum, ne întâmpină când şi când, ca o rară desfătare.
   "Tărâmul dintre Gânduri" face astfel un pas mai departe, purtându-ne spre tainica îmbinare pe care Autoarea o meneşte, mereu şi iarăşi vie, între matematicile care-i sunt destinul predilect şi poezia care-i este hrana sufletească.
   Nu pot cuteza, în cele ce urmează, decât să-l rog pe Cititor să ia aminte la unele izvoare ascunse ale acestor poeme, rod viu şi niciodată "făurit", ci hărăzit, al iluminării Poetei noastre.
   Iluminare, spun, pentru că harul este cel care învăluie ca un nimb irizat, aceste poeme, cizelate aproape de canoanele clasice ale poeziei, cu o puritate şi cu o fineţe a graiului care au ajuns neobişnuite în peisagiul nostru literar, unde au vad mai cu seamă "modernismele", dacă nu chiar "post" sau chiar "post-post-modernismele" de paradă. Nimic din aceste file, care ne întâmpină, fără a fi niciodată silite sau căutate, prinzându-ne cu candoare de-a dreptul de suflet.
   Nota lor neîncetată este aceea a tainei, a filtrării misterioase către starea de veghe a firelor visului, care ne leagă, magic parcă, de esenţa întregului şi de măreţia Creatorului său. Jocul veşnic al contrariilor ce se leagă, se despart şi iarăşi se întrepătrund,coborât din cel al eternelor Numere - căci Matematica este esenţa suverană a Totului - alcătuieşte şi "Axis Mundi", dând titlul poemului emblematic de început, care-şi pune pe întregul volum pecetea încifrată a drumului neîncetat, dar mereu vălurit, mereu plin de nelinişti, dar şi de adâncă nădejde, spre aflarea profundă a Adevărului, ţintă de negrăit, şi cu atât mai mult dorită.
   Legătura, tărâmul dintre tărâmuri îl pot substanţia, deopotrivă, dar fiecare altfel, visul şi închinarea - nici unul, nici cealaltă neforţând însă, ca atâtea contemporane teorii sau vehemente avântări pozitiviste, porţile cerescului Sine. La întrebarea fără suflet, desigur, "nimeni / nu ţi-ar fi putut / răspunde" ("Nimeni nu ţi-a răspuns").
   Iar mersul cel pe nesimţite al petrecerii existenţei, măsurat pe tăcute de paşii clipelor, jocul vieţii şi al morţii, nici una pe deplin de înţeles, dar surori niciodată hâde, stă sub semnul apropierii mute ("Doar tăcerea", "Pentru a ne naşte", "Şi totuşi…", "O cât aş vrea…", "Ne-am fi spus tăceri!"):  Strădanie  neîncetată,  dar  fără  chin,  răspunsuri mereu căutate, dar cu delicateţe ("Cauţi", "Priveşti în inima ta", "Nu mi-ai spus"), străbătând fără înfiorarea fricii "Un veşnic labirint" înceţoşat de o atrăgătoare taină: Simplitatea se află Dincolo ("N-am văzut"). (Dan Sluşanschi)
citeşte mai mult
citeşte mai puțin

Livrare prin curier rapid în
București și zone limitrofe*

11.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 150 lei)

Termen de livrare: 24 - 48 ore
(în funcție de ora la care s-a lansat comanda)

livrarea se face: luni-vineri între 9-17

*București, Bragadiru, Buftea, Chiajna, Chitila, Dobroești, Dudu, Fundeni, Măgurele, Mogoșoaia, Otopeni, Pantelimon, Popești Leordeni, Pipera, Roșu, Voluntari.

Livrare prin curier rapid în
alte localități decât București

16.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 200 lei)

Termen de livrare: 24-48 ore
(în funcție de ora la care s-a lansat comanda)

livrarea se face: luni-vineri între 9-17

Livrare prin
Poșta Română

11.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 150 lei)

Termen de livrare: 2 - 4 zile lucrătoare

cu ridicare personală de la oficiul poştal arondat adresei de livrare

data apariției:
Ianuarie 1997
ISBN:
973-575-198-4
număr pagini:
96
format:
14.5x20
0 kg
Ai citit cartea?
Ce spun ceilalți cititori (0)
alte cărți de Elena Liliana Popescu
alte cărți din același domeniu