caută
colecții
colecții

Calea spre Nirvana - şase prelegeri despre budismul vechi ca o disciplină a salvării

Calea spre Nirvana - şase prelegeri despre budismul vechi ca o disciplină a salvării

   "Este greu să ne imaginăm cum ar putea funcţiona spiritul uman fără convingerea că ceva ireductibil real există în lume", scria Mircea Eliade în prefaţa uneia din cărţile sale; ceva aflat dincolo de vicisitudinile vieţii, de caracterul ei tranzitoriu şi de fluxul haotic al lucrurilor şi evenimentelor. "De aceea omul a căutat în toate vremurile nu doar puterea la nivel social, ci şi Nemurirea, Infinitul, Transcendentul." Fiecare tradiţie spirituală şi-a format propria imagine despre acest Transcendent şi a căutat o Cale prin care să acceadă la el. In budism, el se numeste Nirvana, iar
"Calea spre Nirvana" este Dharma, doctrina proclamată de Buddha...
   In studiul budismului, cercetătorul apusean se confruntă frecvent cu termeni si doctrine care fie nu au avut niciodată echivalent în propria lui tradiţie spirituală fie, dacă au avut, acesta a fost de mult uitat (cazul transmigraţiei, metempsychosis). De multe ori însă, stranii cum par lucrurile la prima vedere, ele sunt totusi abordabile cu mijloace familiare gandirii apusene. Aşa de pildă conceptul de karma, sau doctrina despre inexistenţa sinelui.
   Nirvana, în schimb, pune probleme de alta natură: un concept care se sustrage oricărei descrieri verbale este indigest pentru o gandire dependentă în cel mai inalt grad de limbaj. Istoria interpretărilor date Nirvanei de către savantii europeni este, în buna masură, istoria tentativelor de a înţelege ceva ce nu e menit a fi "înţeles", ci realizat prin practica meditativă. Louis de la Vallée Poussin era perfect conştient de aceasta, cand a spus că "pentru un budist, important este nu să ştie ce este Nirvana, ci sa atingă Nirvana ", la fel cum "pentru creştin important nu este să înţeleagă natura lui Dumnezeu, ci să se facă plăcut lui Dumnezeu".
citeşte mai mult
citeşte mai puțin

Livrare prin curier rapid în
București și zone limitrofe*

11.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 150 lei)

Termen de livrare: 24 - 48 ore
(în funcție de ora la care s-a lansat comanda)

livrarea se face: luni-vineri între 9-17

*București, Bragadiru, Buftea, Chiajna, Chitila, Dobroești, Dudu, Fundeni, Măgurele, Mogoșoaia, Otopeni, Pantelimon, Popești Leordeni, Pipera, Roșu, Voluntari.

Livrare prin curier rapid în
alte localități decât București

16.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 200 lei)

Termen de livrare: 24-48 ore
(în funcție de ora la care s-a lansat comanda)

livrarea se face: luni-vineri între 9-17

Livrare prin
Poșta Română

11.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 150 lei)

Termen de livrare: 2 - 4 zile lucrătoare

cu ridicare personală de la oficiul poştal arondat adresei de livrare

data apariției:
Noiembrie 2012
editura:
traducător:
Walter Fotescu
ISBN:
973-
număr pagini:
224
format:
13x20
greutate:
0.195 kg
Ai citit cartea?
Ce spun ceilalți cititori (0)
alte cărți din același domeniu