caută
colecții
colecții

Milarepa, marele yoghin tibetan

ne poți contacta și la:
0722.298.137 / 0754.025.588 (luni - vineri: 9:00 - 18:00) sau pe: [email protected]

Milarepa, marele yoghin tibetan

   Jetsun-Kahbum, povestea vieţii şi faptelor lui Milarepa, marele yoghin tibetan, este considerată una din scrierile sacre ale Orientului şi cartea fundamentală a Şcolii Kargyutpa. În Tibet Jetsun-Kahbum posedă rara calitate de a fi preţuită atât de clasele literate şi învăţate, cât şi de oamenii obişnuiţi. Lama Kazi Dawa-Samdup, cel căruia îi datorăm tălmăcirea din tibetană în engleză a acestei povestiri uimitoare, a lăsat despre această carte o apreciere savantă, pe care a consemnat-o într-un manuscris, cu scopul de a-i servi drept parte a unei introduceri:
   "Deşi redactată cu mai mult de opt
sute de ani în urmă, [Jetsun-Kahbum] este scrisă într-un stil atât de clar şi simplu, încât orice tibetan obişnuit din zilele noastre ştiutor de carte o poate citi cu uşurinţă şi plăcere. Dacă adăugăm la aceasta că narează povestea vieţii celui care este admirat de toţi tibetanii, din toate sectele şi şcolile, ca Ascetul Ideal sau Yogi, şi nu este mai puţin preţuit ca poet şi autor de cântece, ale cărui cânturi sunt în gura tuturor oamenilor obişnuiţi, înţelegem de ce Viaţa lui Milarepa este una dintre cărţile cele mai faimoase şi mai îndrăgite din Tibet. Căci este admirată atât de cei care ştiu să scrie cărţi cât şi de cei care ştiu doar să le citească".
   Personajul central al istorisirii, Jetsun Milarepa este o figura fascinantă. Legendele ţesute în decursul timpului în jurul lui ne redau mai ales un om ce a fost încercat de mic de necazuri şi suferinţă, s-a dedicat practicilor magice pentru a se răzbuna pe oamenii care au făcut rău familiei sale, după care, ducând o viaţă de mortificări atroce şi călăuzit de învăţăturile Maestrului Marpa Lotsawa, a reuşit să ajungă la eliberarea spirituală şi la deplina cunoaştere. Un astfel de portret zugrăveşte şi Jetsun-Kahbum, care reţine istorisirea pe care Milarepa însuşi o relatează lui Rechung Dorje Tagpa, unul din discipolii săi de frunte. însă conturul personalităţii lui Milarepa, aşa cum e trasat în naraţiile ce îl au ca figură centrală şi care sunt discutabile sub aspectul validităţii istorice, ar trebui completat cu cel ce transpare din cânturile sale. Aici avem se-a face nu doar cu un ascet înzestrat cu însuşiri remarcabile ci şi cu un cugetător adânc, care ne dezvăluie adevărurile profunde ale buddhismului. Dată fiind însemnătatea lor, "Cântecele lui Milarepa" sunt considerate texte canonice ale buddhismului Mahayana. Ideile conţinute în ele, perfect ortodoxe, au avut un puternic ecou în mai toate şcolile şi sistemele filosofice din Tibet.
citeşte mai mult
citeşte mai puțin

Livrare prin curier rapid în
București și zone limitrofe*

11.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 150 lei)

Termen de livrare: 24 - 48 ore
(în funcție de ora la care s-a lansat comanda)

livrarea se face: luni-vineri între 9-17

*București, Bragadiru, Buftea, Chiajna, Chitila, Dobroești, Dudu, Fundeni, Măgurele, Mogoșoaia, Otopeni, Pantelimon, Popești Leordeni, Pipera, Roșu, Voluntari.

Livrare prin curier rapid în
alte localități decât București

16.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 200 lei)

Termen de livrare: 24-48 ore
(în funcție de ora la care s-a lansat comanda)

livrarea se face: luni-vineri între 9-17

Livrare prin
Poșta Română

11.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 150 lei)

Termen de livrare: 2 - 4 zile lucrătoare

cu ridicare personală de la oficiul poştal arondat adresei de livrare

data apariției:
Februarie 2011
editura:
colecția:
traducător:
Marilena Constantinescu
ISBN:
978-973-111-205-3
număr pagini:
336
format:
13x20
greutate:
0.285 kg
Ai citit cartea?
Ce spun ceilalți cititori (0)
alte cărți din același domeniu