Povestirile lui Belzebut către nepotul său - vol. 1, 2 şi 3

    Orice scriitor poate să scrie la scara Pământului, dar eu nu sunt un scriitor oarecare.
    Aş putea eu oare, să mă limitez pur şi simplu la acest, în sens obiectiv, „meschin Pământ" al nostru? [...]
    Te rog, cititorule, să nu îţi faci griji... sigur voi scrie şi despre Pământ, însă cu o atitudine atât de imparţială încât însăşi această planetă relativ mică şi de asemenea, tot ceea ce se află pe aceasta să corespundă cu acel loc pe care de fapt îl ocupă şi pe care, chiar în conformitate cu propria ta logică sănătoasă la care ai ajuns, desigur mulţumită îndrumării mele, trebuie să îl ocupe în Măreţul Nostru Univers.
    De fapt, două din ramurile ştiinţei la care erau conectate operele executate conştient de mâna omului în timpul perioadei babiloniene întâlniseră întâmplător, condiţii favorabile şi anumite elemente ale acestora trecuseră din generaţie în generaţie> fie conştient, datorită fiinţelor care erau însărcinate cu transmiterea acestora, fie în mod automat.
    Una dintre aceste două ramuri a încetat recent să existe, însă cealaltă a ajuns, aproape fără nici o modificare, până la anumite fiinţe de azi.
    Este vorba despre cea ale cărei elemente au fost transmise sub numele de „dansuri sacre".
    Şi doar această ramură rămasă intactă încă din timpul fiinţelor savante babiloniene a permis unui număr foarte restrâns de fiinţe tri-cerebrale de acolo să cunoască, după ce le-a descifrat şi învăţat cu ajutorul anumitor munci conştiente, diverse informaţii profitabile pentru fiinţa lor.
    Aşa este omul obişnuit, de condiţie medie - un sclav inconştient, aflat în întregime la cheremul unor scopuri de ordin universal, care nu au nimic de-a face cu individualitatea sa.
    El poate trăi aşa cum este, cât i-a mai rămas din viaţă, după care, ca atare, va fi distrus pentru totdeauna.
    Dar în acelaşi timp, Marea Natură i-a dat posibilitatea să nu fie doar un instrument complet orb la cheremul acestor scopuri obiective de ordin universal. El poate, în timp ce serveşte Acesteia şi actualizând ceea ce i-a fost predestinat, dat fiind că aceasta este soarta oricărei creaturi care respiră, să muncească în acelaşi timp, în mod „egoist" şi pentru el însuşi, pentru propria sa individualitate.
    Această posibilitate i-a fost dată şi ea, pentru a servi scopului comun; deoarece pentru însuşi echilibrul acestor legi obiective sunt necesari astfel de oameni, relativ eliberaţi.
    Totuşi, deşi această eliberare este posibilă, este greu de spus dacă orice om are şansa să o atingă.


data apariției:
Iulie 2019
editura:
ISBN:
978-606-622-415-4
număr pagini:
1272
format:
16x23.5
greutate:
1.735 kg

Ai citit cartea?
Spune-ne cum ți s-a părut!

alte cărți de George Ivanovitch Gurdjieff
alte cărți din același domeniu