caută
colecții
colecții

Cartea tainelor lui Enoh - cunoscută şi ca Enoh Slavon sau 2 Enoh

Cartea tainelor lui Enoh - cunoscută şi ca Enoh Slavon sau 2 Enoh

   Vitalitatea continuă a tradiţiei enohiene de la finalul perioadei celui de-al Doilea Templu este bine ilustrată de Cartea tainelor lui Enoh (2 Enoh). 2 Enoh reia multe dintre temele şi motivele din Cartea lui Enoh (1 Enoh), însă prezintă multe trăsături distinctive care îi conferă un caracter propriu. Linia narativă este clară şi puternică şi umple cu multă imaginaţie istorisirea biblică aflată la bază. Enoh, vorbind la persoana întâi, povesteşte cum în al trei sute saizeci şi cincilea an al sau a fost urcat la cer de către doi îngeri. Aceşti îngeri păzitori îl
însoţesc prin şase ceruri, explicând lucrurile pe care le întâlnesc în fiecare dintre acestea. La marginea celui de-al şaptelea cer îl părăsesc si Enoh e preluat de Gabriel sau, potrivit unei alte tradiţii, de Mihail, care îl urcă şi îl așează înaintea feţei Domnului.
   2 Enoh marchează o direcţie radical nouă: afirmă fără echivoc că Enoh a urcat la cer în trup şi că această urcare a rezultat în transformarea sa fizică în înger. Afirmaţia că un om poate pătrunde cu trupul în lumea superioară era extrem de problematică în concepţia despre lume a iudaismului timpuriu. Cum putea corpul omenesc să îndure o astfel de călătorie? Din ce ar putea să trăiască? In ce fel putea Enoh să îndeplinească înaltul rol de scrib ceresc încă înconjurat de limitarile grosiere ale cărnii? Problema era mai mult decât una de ordin practic: era una profund teologică...
   Unii intelectuali evrei din perioada celui de-al Doilea Templu au ajuns să îl considere pe Enoh o figură centrală din istoria sacră. Acestia i-au atribuit un corp important de doctrine revelate şi l-au ridicat la un statut care echivala şi chiar concura cu cel al lui Moise, legiuitorul Israelului. Ei au fost cei care au pornit o tradiţie ce a continuat să evolueze cu o vitalitate surprinzătoare până în Evul Mediu si care a constituit o provocare neîntreruptă pentru paradigma mozaică dominanta a iudaismului. Ei au creat un personaj care, mergând dincolo de iudaism, a fost asimilat în creştinism, gnosticism şi islam, devenind unul din învăţătorii religioşi universali ai antichităţii târzii. Dintre toţi patriarhii biblici, Enoh, în pofida originilor sale obscure, s-a bucurat de una dintre cele mai ilustre reprezentări în mituri şi legende.

citeşte mai mult
citeşte mai puțin

Livrare prin curier rapid în
București și zone limitrofe*

11.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 150 lei)

Termen de livrare: 24 - 48 ore
(în funcție de ora la care s-a lansat comanda)

livrarea se face: luni-vineri între 9-17

*București, Bragadiru, Buftea, Chiajna, Chitila, Dobroești, Dudu, Fundeni, Măgurele, Mogoșoaia, Otopeni, Pantelimon, Popești Leordeni, Pipera, Roșu, Voluntari.

Livrare prin curier rapid în
alte localități decât București

16.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 200 lei)

Termen de livrare: 24-48 ore
(în funcție de ora la care s-a lansat comanda)

livrarea se face: luni-vineri între 9-17

Livrare prin
Poșta Română

11.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 150 lei)

Termen de livrare: 2 - 4 zile lucrătoare

cu ridicare personală de la oficiul poştal arondat adresei de livrare

data apariției:
Iulie 2020
editura:
colecția:
traducător:
Simion Voicu
ISBN:
978-973-111-836-9
număr pagini:
200
format:
13x20
greutate:
0.23 kg
Ai citit cartea?
Ce spun ceilalți cititori (0)
alte cărți de ***