Filocalia lui Origen - florilegiu din scrierile lui Origen, alcătuit de Sf. Grigore de Nazianz şi Sf. Vasile cel Mare

4474 vizualizări

    Dacă Origen (185-254) rămâne scriitorul bisericesc asociat cu nefericita anatemă din secolul al VI-lea d. Hr., trebuie spus şi că el este unul dintre principalii deschizători de drumuri pentru multe dintre lucrările patristice de mai târziu. Altminteri, Filocalia nu a fost niciodată compusă de Origen în forma sa prezentă.... citește descrierea completă

44,00 lei
/
48,50 lei
-9%
grăbește-te! mai este doar 1 ex. în stoc
cumpăra cartea și primești 44 puncte
comenzi telefonice (09:00 - 18:00):
0722.298.137 / 0754.025.588
opțiuni de livrare:
prin curier rapid
Luni 01.04 - Marți 02.04
12 lei / 17 lei (în funcție de localitate)
ridicare de la EasyBox
Sâmbătă 30.03 - Luni 01.04
12 lei
ridicare de la oficiul poștal
2 - 4 zile lucrătoare
12 lei
livrare internațională prin DHL
2 - 4 zile lucrătoare
calculează cost livrare
opțiuni de plată
online prin card bancar
ramburs la livrarea / ridicarea coletului
transfer bancar
card bancar la EasyBox
alte cărți scrise de
***
îți recomandăm și alte cărți
din același domeniu

Filocalia lui Origen - florilegiu din scrierile lui Origen, alcătuit de Sf. Grigore de Nazianz şi Sf. Vasile cel Mare

    Dacă Origen (185-254) rămâne scriitorul bisericesc asociat cu nefericita anatemă din secolul al VI-lea d. Hr., trebuie spus şi că el este unul dintre principalii deschizători de drumuri pentru multe dintre lucrările patristice de mai târziu. Altminteri, Filocalia nu a fost niciodată compusă de Origen în forma sa prezentă. Această lucrare este o culegere alcătuită de Sfinţii Vasile cel Mare (379) şi Grigorie de Nazianz (390) cu cele mai frumoase pagini extrase din varii opere origeniste.
    Cartea de faţă reprezintă un îndreptar pentru patristica timpurie legat de citirea şi înţelegerea corectă a Sfintei Scripturi în perspectivă alegorică, atunci când mintea citito-rului creştin nu poate să priceapă formulările şi relatările li-terale ale unor fragmente din Scriptură, fragmente care pot să trezească la un moment dat ambiguităţi serioase.
    Totodată, Filocalia lui Origen constituie şi o scriere apologetică preţioasă care şi-a făcut apariţia în cel mai potrivit moment în contextul unei istorii tumultuoase a creştinismului din secolele II-III d. Hr. În acea vreme, calomniile la adresa Bisericii din partea oratorilor şi filosofilor politeişti din Imperiul Roman se înmulţiseră vertiginos. Origen, care a fost în tinereţe împiedicat de propria mamă să devină martir ca şi tatăl său (în anul 203), îşi va canaliza toate eforturile intelectuale cu o râvnă mucenicească spre apărarea credinţei creştine pentru care el a fost oricând pregătit să îşi sacrifice viaţa. (Cezar-Ivan Coliţă)"Filocalia lui Origen" este o compilaţie de pasaje selectate din operele maestrului de către Sf. Grigorie de Nazianz şi Sf. Vasile cel Mare. Distrugerea în mare parte a scrierilor lui Origen ca urmare a luptei pornită împotriva ideilor sale la scurtă vreme după moartea sa, a făcut ca Filocalia să dobândească o valoare sporită, deoarece ea a păstrat, în original, o mare parte a muncii lui Origen, care ar fi fost altfel pierdută cu desăvârşire, sau ar fi fost păstrată doar în traducerile lui Rufin. Mai mult, chiar remarcabila sa operă împotriva lui Celsus ne-a fost transmisă doar prin intermediul unui manuscris din secolul al XIII-lea, astfel că avem toate motivele să ne bucurăm şi să fim recunoscători pentru păstrarea unei importante părţi din aceasta în Filocalia.
   Dincolo de importanţa sa textuală, această culegere merită o atenţie specială, ea constituindu-se într-o excelentă introducere la studiul operei lui Origen. Multe dintre ideile sale cele mai importante ne sunt prezentate aici aranjate după anumite teme esenţiale, iar călăuze pentru înţelegerea poziţiilor sale teologice ne sunt doi dintre "bărbaţii cei mai luminaţi ai veacului lor".

data apariției:
Iulie 2022
editura:
traducător:
Silvana Avram
ISBN:
978-973-111-958-8
număr pagini:
304
format:
13x20x1.7 cm
greutate:
0.265 kg
Ai citit cartea? Spune-ne cum ți s-a părut!