Despre suflet şi înviere - Despre învăţătura creştină

3803 vizualizări

   Dacă ştiinţa şi psihologia experimentală nu au reuşit să ofere răspunsuri adecvate la problema existenţei sufletului – căci e aproape evident că elementele şi adevărurile metafizice nu pot fi cercetate pe calea experimentelor fizice – filozofia a întreprins paşi hotărâţi, demonstrând că mintea omenească se poate apropia de acest... citește descrierea completă

28,00 lei
/
30,00 lei
-7%
grăbește-te! mai este doar 1 ex. în stoc
cumpăra cartea și primești 28 puncte
comenzi telefonice (09:00 - 18:00):
0722.298.137 / 0754.025.588
opțiuni de livrare:
prin curier rapid
Miercuri 20.03 - Joi 21.03
12 lei / 17 lei (în funcție de localitate)
ridicare de la EasyBox
Miercuri 20.03 - Joi 21.03
12 lei
ridicare de la oficiul poștal
2 - 4 zile lucrătoare
12 lei
livrare internațională prin DHL
2 - 4 zile lucrătoare
calculează cost livrare
opțiuni de plată
online prin card bancar
ramburs la livrarea / ridicarea coletului
transfer bancar
card bancar la EasyBox
îți recomandăm și alte cărți
din același domeniu

Despre suflet şi înviere - Despre învăţătura creştină

   Dacă ştiinţa şi psihologia experimentală nu au reuşit să ofere răspunsuri adecvate la problema existenţei sufletului – căci e aproape evident că elementele şi adevărurile metafizice nu pot fi cercetate pe calea experimentelor fizice – filozofia a întreprins paşi hotărâţi, demonstrând că mintea omenească se poate apropia de acest adevăr, dar numai pe cale logică. Din polemicile diferitelor şcoli filozofice s-au conturat două abordări: teoria dualismului, care susţine că sufletul şi corpul sunt de natură diferită, chiar eterogenă; teoria monismului, care, confundând sufletul cu trupul, susţine fie că sufletul e din trup – de unde materialismul – fie că trupul e din suflet, – de unde spiritualismul. Rezultatul acestor teorii şi al cercetării fenomenelor psihice întreprinsă de psihologia raţională este următorul: sufletul e o substanţă nematerială şi independentă de materia văzută, întrucât actele sufleteşti ale omului n-au nici un fel de asemănare cu proprietăţile funcţiilor vitale ale corpurilor organice.
   De observat că filozofia reuseşte să spună doar că există un suflet deosebit de materie; însă ce este sufletul în sine, sau care e originea şi menirea lui, sau cum trebuie el dirijat în ordinea actelor morale, sau cum poate ajunge sufletul să se cunoască pe sine, sau ce se va alege de el după moarte – iată tot atâtea probleme pe care filozofia şi psihologia nu reusesc să le soluţioneze.
   Dialogul despre suflet şi înviere este menit să ne descopere, pe de o parte, doctrina despre existenţa sufletului conformă cu învăţătura Sfintei Scripturi, iar pe de altă parte se constituie într-o apărare a adevărurilor şi tradiţiilor Bisericii cu privire la învierea trupurilor.
   Dialogul se poartă între Sf. Grigore şi Macrina, sora şi învăţătoarea sa, despre care el vorbeşte într-o scrisoare adresată unui călugăr numit Olimpie. Ea fost fiica cea mai mare a Sfintei Emilia; purta numele de Macrina, ca şi bunica ei. Încă din tinereţe a arătat un spirit înclinat spre filozofie şi o viaţă cucernică. Înzestrată cu o frumuseţe aleasă, fusese făgăduită de soţie unui tânăr, care însă moare înainte de a o lua în căsătorie. Macrina se retrage de bună voie într-o manăstire, unde va trăi pană la sfarşitul vieţii. După moartea fratelui său Vasile, fiind încă sub impresia tristului eveniment şi cuprinsă ea însăşi de slăbiciunea provocată de o boala ce îi va pune capăt vieţii, Macrina se întâlneşte cu Sf. Grigore, ocazie cu care are loc dialogul din scrierea intitulată "Despre suflet şi înviere".

data apariției:
Martie 2020
editura:
traducător:
Pr. Grigore Teodorescu
ISBN:
978-973-111-796-6
număr pagini:
224
format:
13x20 cm
greutate:
0.19 kg
Ai citit cartea? Spune-ne cum ți s-a părut!