Involuţia umană - o alternativă vedică la teoria lui Darwin

   "Involuţia umană" este răspunsul definitiv al lui Michael Cremo la întrebarea - daca nu am evoluat din maimuţe, de unde am venit? Iar răspunsul este: nu am evoluat din materie; în loc de aceasta am degenerat sau involuat din tărâmul conştiinţei, spiritului pur. Bazându-si răspunsul pe ştiinţa moderna si pe marile tradiţii ale înţelepciunii mondiale, inclusiv filozofia vedică a străvechii Indii, Cremo ne propune ca, înainte de a ne pune întrebarea "De unde vin fiinţele umane?" ar trebui să contemplăm mai întâi ce este o fiinţa umană? Astăzi majoritatea oamenilor de ştiinţă presupun că oamenii sunt o simpla combinaţie de elemente chimice obişnuite. A concluzionat, totuşi, ca este mai rezonabil, pe baza probelor ştiinţifice existente, să înceapă prin presupunerea ca oamenii nu sunt compuşi numai din materie, ci din elementele: materia obişnuită, materia subtilă - mintea, si a treia conştiinţa.
   Pentru a folosi termenii vedici, nu am evoluat din materie; mai degrabă, am involuat, sau am coborât de la nivelul de conştiinţă spiriituală pură. Procesul prin care sinele conştient coboară în tărâmul energiei materiale, si este poziţionat în interiorul unui corp, este înţelesul primar al involuţiei, asa cum l-am definit. însă există un alt sens în care involuează sinele conştient. în funcţie de calitatea conştiinţei, un sine conştient poate primi orice tip de corp. Corpul uman este foarte valoros, deoarece în forma umană sinele conştient poate înţelege diferenţa dintre spirit si materie, si poate progresa pe drumul înapoi către casa spirituala iniţiala. Totuşi, dacă un sine conştient se foloseşte greşit de forma umană, va lua naştere după moarte într-un corp mai prost echipat pentru conştiinţa de sine. Sinele conştient poate sa coboare în planul animal sau botanic.
   Dacă se întâmplă asa ceva, sinele conştient trebuie apoi sa treacă prin naşteri în diferite specii înainte sa atingă iarasi forma umană. Acest proces poate fi caracterizat printr-un soi de evoluţie spirituală. Dacă, urmărind explicaţia vedică, acceptăm că oamenii, si alte fiinţe vii, au coborât, printr-un proces de involuţie, dintr-un stadiu originar de conştiinţa pură, conectaţi la sinele conştient suprem. Dumnezeu, atunci ar trebui să ne intereseze ceea ce poate fi numit re-evolutie, procesul de reîntoarcere la stadiul originar.
   MICHAEL A. CREMO este o autoritate internaţională în anomalii arheologice despre care tine prelegeri peste tot în lume. Cercetător asociat al Institutului Bhaktivedanta, el s-a specializat în istoria si filozofia ştiinţei. Este membru al Congresului Mondial de Arheologie, al Asociaţiei Europene a Arheologilor, al Societăţii de Istoria Ştiinţei, si al Asociaţiei de Filozofia Ştiinţei.

data apariției:
Ianuarie 2008
editura:
traducător:
Florin Şlapac; Florina Titz
ISBN:
978-973-88157-6-6
număr pagini:
670
format:
16x23.5
greutate:
0.895 kg

Ai citit cartea?
Spune-ne cum ți s-a părut!

alte cărți din același domeniu