Psihoterapie jungiană - un studiu de psihologie analitică

   Această carte conţine o prezentare a metodelor terapeutice utilizate de psihologii de orientare analitică. Ea este fundamentată pe propriile investigaţii ale lui Jung şi include evoluţii ale ideilor şi practicilor lui iniţiate de alţii.
   Jung a susţinut că opera lui este ştiinţifică în sensul că a descoperit un domeniu obiectiv de investigaţie. Când aplicăm această afirmaţie la aria psihoterapiei analitice, trebuie să spunem limpede că, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în alte ştiinţe, personalitatea terapeutului se alătură metodelor adoptate într-un mod necaracteristic pentru metoda experimentală. În ştiinţele naturale, studiul este de un tip diferit, iar personalitatea investigatorului este semnificativă doar în calitatea lui de om de ştiinţă. Prin contrast, în terapia analitică influenţa personală a analistului îi străbate toata munca şi se extinde mai departe asupra generaţiilor de psihoterapeuti; modul în care fac eu psihoterapie este influenţat inevitabil de faptul că l-am cunoscut pe Jung, am dezvoltat o loialitate personală faţă de el şi am fost în terapie cu trei analişti care s-au aflat sub influenţa lui. Aceste influenţe se păstrează, oricât de diferit ar fi comportamentul meu de terapeut faţă comportamentul lui Jung şi al terapeuţilor mei sau oricât de diferite ar fi concepţiile, modelele sau teoriile pe care le-am dezvoltat.
   Având aceste reflecţii în minte, am numit această carte Psihoterapie jungiană cu subtitlul "Un studiu de psihologie analitică". Astfel, îmi recunosc datoria faţă de Jung, dar indic în acelaşi timp că psihologia analitică este o disciplină de sine stătătoare. (Michael Fordham)

data apariției:
Ianuarie 2015
editura:
colecția:
traducător:
Brânduşa Popa
ISBN:
978-973-111-488-0
număr pagini:
320
format:
13x20
greutate:
0.3 kg

Ai citit cartea?
Spune-ne cum ți s-a părut!

alte cărți din același domeniu