caută
colecții
colecții

Shin - Mintea universală

Shin - Mintea universală

   Se spune că Buddha şi-a expus învăţăturile în funcţie de capacităţile intelectuale ale diferiţilor săi discipoli sau ale auditorilor care participau ocazional la predicile sale. Dintre toţi, însă, numai Kashyapa i-a înţeles cu adevărat doctrina şi de aceea Buddha i-a încredinţat doar lui - în mod mistic, "de la Minte la Minte" - învăţătura cea mai profundă. Kashyapa, la rândul său, i-a transmis mistic doctrina lui Ananda, care a devenit al doilea în linia celor douăzeci şi opt de patriarhi indieni. Ultimul dintre aceştia, Bodhidharma, a părăsit India (în secolul al VI-lea) mergând în
China pentru a propovădui adevărul de credinţă. Aici el a dat naştere unei noi linii de transmisie care a luat sfârşit (ca transmisie de la Minte la Minte) odată cu Hui Neng, al şaselea patriarh chinez. După moartea lui Hui Neng au apărut mai multe şcoli, dar singura care a supravieţuit până în zilele noastre, păstrând nealterată învăţătura fundamentală a întemeietorului buddhismului, a fost Şcoala Iluminării Spontane.
   Ca adept al acestei şcoli, Huang Po, prin opera pe care a lăsat-o şi prin neobosita muncă de clarificare doctrinară pe care a dus-o, s-a dovedit a fi unul din spiritele cele mai strălucite ale veacului său, influenţând profund dezvoltarea ulterioară a Zenului autentic. El este de fapt adevăratul fondator al şcolilor Rinzai şi Obaku.
   A sesiza esenţa dharmei înseamnă a înţelege dincolo de cuvinte. Aceasta exprimă conştiinţa în meditaţie şi întoarcerea la condiţia absolută a fiinţei umane, la omul autentic. "A descpperi acest om de negăsit este cu neputinţă, spune Huang Po, căci nu există nimeni altcineva în afară de el. El este una cu toţi Buddha-şii şi Patriarhii şi formează cu ei o unitate pură şi lipsită de orice confuzie."
citeşte mai mult
citeşte mai puțin

Livrare prin curier rapid în
București și zone limitrofe*

11.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 150 lei)

Termen de livrare: 24 - 48 ore
(în funcție de ora la care s-a lansat comanda)

livrarea se face: luni-vineri între 9-17

*București, Bragadiru, Buftea, Chiajna, Chitila, Dobroești, Dudu, Fundeni, Măgurele, Mogoșoaia, Otopeni, Pantelimon, Popești Leordeni, Pipera, Roșu, Voluntari.

Livrare prin curier rapid în
alte localități decât București

16.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 200 lei)

Termen de livrare: 24-48 ore
(în funcție de ora la care s-a lansat comanda)

livrarea se face: luni-vineri între 9-17

Livrare prin
Poșta Română

11.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 150 lei)

Termen de livrare: 2 - 4 zile lucrătoare

cu ridicare personală de la oficiul poştal arondat adresei de livrare

data apariției:
Martie 2014
editura:
colecția:
traducător:
Stela Ghetie Tinney
ISBN:
978-973-111-434-7
număr pagini:
160
format:
13x20
greutate:
0.17 kg
Ai citit cartea?
Ce spun ceilalți cititori (0)
alte cărți din același domeniu