în perioada 13.08.2020 - 6.09.2020 ne vom bucura de vacanţă. comenzile înregistrate în această perioadă vor fi procesate începând cu 7.09.2020
x
caută
colecții
colecții

Totem şi tabu - o interpretare psihanalitică a vieţii sociale a popoarelor primitive

ne poți contacta și la:
0722.298.137 / 0754.025.588 (luni - vineri: 9:00 - 18:00) sau pe: [email protected]

Totem şi tabu - o interpretare psihanalitică a vieţii sociale a popoarelor primitive

   Cei doi termeni enunţaţi în titlul cărţii, totemul şi tabuul, nu sunt aici trataţi în aceeaşi manieră. Problema tabuului primeşte aici o soluţionare pe care o consider aproape definitivă şi sigură. Nu la fel stau lucrurile în cazul problemei totemismului, despre care pot să declar cu modestie că soluţia pe care o propun este doar aceea pe care datele actuale ale psihanalizei par a o justifica şi autoriza. Această diferenţă între rezultatele obţinute, a gradului lor de certitudine, ţine de faptul că tabuul încă supravieţuieşte în zilele noastre, în societăţile moderne; chiar dacă este
privit dintr-o perspectivă negativă şi se referă la obiecte cu totul diferite, el nu este altceva, din punct de vedere psihologic, decât "imperativul categoric" al lui Kant, cu singura diferenţă că el doreşte să acţioneze prin constrângere, îndepărtând orice motivaţie conştientă. Totemismul, dimpotrivă, este cât se poate de străin felului nostru actual de a simţi. Este o instituţie dispărută de multă vreme, care a fost înlocuită de noile forme religioase şi sociale; este o instituţie în care de-abia dacă mai descoperim câteva urme în religia, moravurile şi obiceiurile popoarelor civilizate moderne şi care a suferit profunde modificări chiar la popoarele care mai păstrează totemismul.
   Progresul social şi tehnic al umanităţii a fost mai puţin prejudiciabil tabuului decât totemului. În această carte am încercat să deducem sensul primitiv al totemismului din vestigiile sale şi din manifestările infantile, din aspectele prin care se manifestă în procesul de creştere al copiilor noştri. Raporturile strânse care există între totem şi tabu par să ne ofere un nou fundament în sprijinul acestei ipoteze, dar chiar dacă am considera că ea se va dovedi neverosimilă, nu cred mai puţin că va contribui într-o anume măsură la apropierea noastră de o realitate astăzi dispărută, atât de dificil de reconstituit. (Sigmund Freud)
citeşte mai mult
citeşte mai puțin

Livrare prin curier rapid în
București și zone limitrofe*

11.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 150 lei)

Termen de livrare: 24 - 48 ore
(în funcție de ora la care s-a lansat comanda)

livrarea se face: luni-vineri între 9-17

*București, Bragadiru, Buftea, Chiajna, Chitila, Dobroești, Dudu, Fundeni, Măgurele, Mogoșoaia, Otopeni, Pantelimon, Popești Leordeni, Pipera, Roșu, Voluntari.

Livrare prin curier rapid în
alte localități decât București

16.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 200 lei)

Termen de livrare: 24-48 ore
(în funcție de ora la care s-a lansat comanda)

livrarea se face: luni-vineri între 9-17

Livrare prin
Poșta Română

11.00 lei
(gratuit la comenzi de peste 150 lei)

Termen de livrare: 2 - 4 zile lucrătoare

cu ridicare personală de la oficiul poştal arondat adresei de livrare

data apariției:
Octombrie 2017
editura:
colecția:
traducător:
Gabriel Doru Avram
titlu original:
Totem und Tabu. Einige Űbereinstimmungen im Seelenleben der Wilden und der Neurotiker
ISBN:
978-973-111-595-5
număr pagini:
208
format:
13x20
greutate:
0.19 kg
Ai citit cartea?
Ce spun ceilalți cititori (0)
alte cărți de Sigmund Freud
alte cărți din același domeniu