Istoria zenului - doctrina şi practica zen în China şi Japonia

   După ce a fost adus în China în secolul al VI-lea d. Ch., de către patriarhul indian Bodhidharma, Zenul a câştigat teren în timpul dinastiilor Sui (598-617) şi Tang (618-906), bucurându-se de un ecou fără egal printre şcolile buddhiste pe întreaga perioadă a dinastiei Sung (976-1126).
   În perioada următoare confucianismul asimilează anumite precepte buddhiste, schimbându-se astfel în profunzime şi dând la iveală aşa numita filosofie speculativă, în timpul dinastiei Ming (1368-1659) sunt adoptate principiile fundamentale ale Zenului şi este creată o şcoală graţie căreia Zenul va exercita o puternică influenţă asupra cărturarilor, oamenilor politici şi militarilor din China şi Japonia.
   Potrivit accepţiunii Zen, adevărul realizat de Sakyamuni odată cu Trezirea sa nu a fost comunicat pe cale orală, nici cu ajutorul scripturilor, ci în mod direct, de la mintea maestrului la cea a discipolului. Această înţelegere mai presus de cuvinte a fost transmisă neîncetat, de la o generaţie la alta, dând naştere unei tradiţii ce continuă să fie vie chiar şi în zilele noastre.

data apariției:
Martie 2014
editura:
traducător:
Maria Stan
titlu original:
Zen - The Reliogion of the Samurai
ISBN:
978-973-111-432-3
număr pagini:
272
format:
13x20
greutate:
0.275 kg

Ai citit cartea?
Spune-ne cum ți s-a părut!

alte cărți din același domeniu