Drumul către fericire - secretul sănătăţii şi al succesului în viaţă

   Destinul nostru depinde nu atât de şansă sau de hazard, cât mai ales de noi înşine, adică de inconştientul fiecăruia. Inconştientul nostru rezultă din temperamentul nostru, fiind un ansamblu de calităţi sau defecte fizice şi morale moştenite de la părinţii noştri. Temperamentul nostru este combinaţia constituţiei noastre fizice cu trăsăturile de caracter, adică cu ceea ce se numeşte constituţia morală. Inconştientul este o rezultantă a tendinţelor, instinctelor, obiceiurilor, defectelor sau calităţilor proprii fiecărui individ. Acestea din urmă, la rândul lor, se datorează repetării aceloraşi acţiuni şi elaborării aceloraşi tipuri de gândire.
   Destinul nostru reprezintă deci rezultatul moştenirii ancestrale, al gândurilor şi acţiunilor anterioare. Noi nu putem să suprimăm instinctul lăsat moştenire de înaintaşii noştri, dar putem să ne corectăm defectele, tarele comportamentale, în acelaşi timp cu dezvoltarea calităţilor proprii. Putem să ne observăm cu atenţie acţiunile şi modul de gândire, pentru a organiza o parte a inconştientului propriu şi a ne fauri destinul.
   Pentru a reuşi ar trebui, pe de o parte, să influenţăm circumstanţele şi pe cei din jurul nostru, iar pe de altă parte, să ne adaptăm la acestea. Pentru a putea influenţa circumstanţele şi oamenii, trebuie să învăţăm mai întâi să ne controlăm pe noi înşine. Această stăpânire de sine se poate învăţa ca o artă sau ca un sport oarecare, ca tenisul sau desenul, de pildă. Dacă dorim să imprimăm destinului nostru calea pe care ne-o dorim, atunci va trebuie să învăţăm să ne reeducăm. La un moment dat, suntem cu toţii liberi, în consecinţă suntem responsabili dacă nu de prezent, cel puţin de trecutul nostru.

data apariției:
Iulie 2014
editura:
colecția:
traducător:
Gabriel Doru Avram
titlu original:
LE CHEMIN DU BONHEUR - La reeducation de soi-meme
ISBN:
978-973-111-439-2
număr pagini:
256
format:
13x20
greutate:
0.225 kg

Ai citit cartea?
Spune-ne cum ți s-a părut!

alte cărți din același domeniu