Inteligenţa socială - noua ştiinţă a relaţiilor umane

    În cartea de faţă, doresc să aduc în prim-plan o ştiinţă nouă, care dezvăluie aproape zilnic perspective surprinzătoare asupra lumii noastre interpersonale.
    Cea mai importantă descoperire a acestei noi discipline este următoarea: cu toţii suntem interconectaţi.
    Neuroştiinţele au descoperit că însăşi structura creierului nostru ne face sociabili, adică ne atrage în mod inexorabil într-o intimă conexiune de la un creier la altul ori de câte ori intrăm în contact cu altcineva. Puntea neuronală ne îngăduie să influenţăm creierul - şi astfel corpul - oricărei persoane cu care interacţionăm, aşa cum şi aceasta ne influenţează pe noi.
    Chiar şi cele mai banale întâlniri acţionează asupra creierului ca declanşatori ai emoţiilor, unele de dorit, altele nu. Cu cât suntem mai ataşaţi emoţional de cineva, cu atât mai mare este forţa reciprocă. Cele mai puternice schimburi se petrec între noi şi acele persoane cu care ne petrecem cea mai mare parte a timpului, zi de zi, an de an - în special cele la care ţinem cel mai mult.
    Atunci când au loc aceste conexiuni neuronale, creierele noastre se angajează într-un tangou al emoţiilor. Interacţiunile sociale în care suntem implicaţi acţionează ca nişte modulatori, ca un fel de termostate interpersonale care, pe măsură ce ne orchestrează emoţiile, ajustează permanent aspectele-cheie ale funcţiilor cerebrale.


data apariției:
Octombrie 2018
editura:
colecția:
traducător:
Ileana Achim
titlu original:
Social Intelligence. The New Science of Human Relationships
ISBN:
978-606-44-0092-5
număr pagini:
576
format:
15.5x22
greutate:
0.5 kg

Ai citit cartea?
Spune-ne cum ți s-a părut!

alte cărți de Daniel Goleman
alte cărți din același domeniu